skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Marjan Smrtnik: "Parne lokomotive so ostale moje sanje."

„Kot šest, sedemletni pobček sem ob osmih zjutraj, ko je prišel vlak na Vrhniko, nosil stricu na novo postajo mleko. Stal sem tam in gledal tisto veliko železno gmoto, ki vozi proti meni. Vse skupaj sem dojemal kot veliko čast, saj sem imel občutek, da prihaja samo zaradi mene. Ko se je ustavila, sem stopil proti lokomotivi in proti stricu pomolil kanglico z mlekom. On pa me je prijel za roko in me potegnil gor, k sebi. Bil sem majhen in stric me je vzel v naročje, da sem lahko dosegel in potegnil piščal … in potem sva se skupaj odpeljala proti stari postaji. Tam sem ostal celo dopoldne in skupaj z njim premikal vagone. To je bil najin ritual. Opoldne me je pripeljal nazaj na novo postajo, da je pobral potnike za v Ljubljano, jaz pa sem odšel domov. Ne da se povedatí, kaj je to meni pomenilo! Parne lokomotive so ostale moje sanje.“[1]

 


[1] Po pripovedovanju Marjana Smrtnika, 18. 1. 2018 na njegovem domu na Vrhniki. Avdio-video zapis hrani domoznanski oddelek Cankarjeve knjižnice Vrhnika.

Olvasás tovább

S temi spomini na druženje s svojim stricem Pavlom Smrtnikom (1896–1982), strojevodjem na železniški progi Vrhnika – Ljubljana, je začel Marjan Smrtnik govoriti o svojem življenju, zanimanjih, poklicni poti in hobijih. Slikanje in modelarstvo mu pomenita veliko veselje, sprostitev ter možnost izražanja številnih talentov, ki so mu dani. Bogata zbirka slik in pomanjšanih modelov delujočih strojev, ki jih je ustvaril, pričajo o njegovi likovni izraznosti, smislu za tehniko, konstruiranje in oblikovanje, poznavanju delovanja strojev, pedantnosti in vztrajnosti.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Nataša Oblak Japelj

Kapcsolattartó

Nataša Oblak Japelj

Jelszavak

Vrhnika, železniške postaje, PARNE LOKOMOTIVE, STROJNIŠTVO, MODELARSTVO, LIKOVNO USTVARJANJE

A közzététel dátuma

05.05.2020 05:47

Legutóbbi módosítás

05.05.2020 05:47

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam