skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Lovrinc, Kveder, Orglpaver Polajžer, Bogner

Korenovi so kmetovali in stanovali v manjši pritlični zidani hiši. Koren Martin in žena Marija sta imela hčer Marijo, ki se je leta 1923 poročila z Anloga Francem z Male Pirešice. Bil je dober kmet in napreden hmeljar. Olvasás tovább
V zakonu se jima je rodilo pet otrok. Načrte za večjo novo hišo in veliko gospodarsko poslopje je izdelal gradbenik iz Gotovelj. Kamenje in pesek so kupili v kamnolomu na Veliki Pirešici, les je posekal v domačem gozdu. Staro hišo so porušili leta 1939, družina je ta čas stanovala v hmeljski sušilnici zgrajeni leta 1933. Kupoval je zemljišča propadlih kmetij in tako širil posest.

Kveder

Milka, žena Pepija Kunsta z Ložnice, je bila na  mali kmetiji dekla. Ker lastnika nista imela otrok, sta posestvo prepustila Kunstovima. Pepi je bil znan mesar in izdelovalec mesnin, z ženo sta doma imela tudi »pušl šank«. Hčerki Ksenja in Milena nista nadaljevali s to tradicijo. Stara hiša je porušena, na posestvu stoji nova hiša Ksenjinega sina Branka Blagotinška in nova hiša Milence, poročene s sinom Peščevih iz Arje vasi. Obe družini imata po dva otroka.

Orglpaver Polajžer

Tu so živeli vsaj od leta 1800 in delovali orglarji (orglpaver) Naraksi, oče Franc in sin Ivan. Oče Polajžer je bil doma iz Rogatca. Poznali so se z Marinci, ki so tam imeli trgovino in gostilno. Marinčeva stara mama in Polajžerjeva stara mama, žena Ivana Naraksa, sta bili sestri iz Šentlovrenca. Imela sta hčere Terezijo, Marico in Emo. Doma je bila mala kmetija in orglarska delavnica. V nemčiji priučeni orglar je ročno izdelaj 12 orgel, ene na leto Terezija se je po poznanstvu z Marinci poročila s Polajžerjem, imela sta osem otrok.  Marjan je pozidal hišo doma, Mirko pa hišo z mizarsko  delavnico na zemlji v sosesčini. Oba imata dva po otroka.

Bogner

Stari Rančigaj je bil bogner, po nemško kolar, kmetom ja popravljal vozove, saj so bili leseni in okovani vozovi edino in osnovno prevozno sredstvo za ljudi in blago. Hči Marica se je poročila s Kramarjem z Galicije. Kramar je bil znan vaški tesar, tudi mobiliziranec in udeleženec svetovne vojne. Po vaseh sta s sosedom Grumom tesarila. Pri delu se je tudi smrtno poškodoval. Imata hčer in sina, oba sta v službah in stanujeta doma pri mami v objektu, ki v zadnjih letih ni spreminjal svoje podobe. 

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam