skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Ljubljana med letoma 1967 in 1978: mesto vodita inženirja metalurgije

Predsednika skupščine mesta Ljubljane v tem obdobju, Miha Košak (1932-2019) in Tone Kovič (1931), sta Ljubljančana in metalurga po poklicu. Formalno izobraževanje sta zaključila na Visoki tehniški šoli. Oba sta na županski stol prišla iz gospodarstva in se tudi po zapustitvi županske funkcije aktivno ukvarjala z gospodarskimi vprašanji. 

V času njunega predsedovanja ljubljanskemu mestnemu svetu se je nadaljevalo širjenje prestolnice proti Šiški, Ježici in Mostam, stanovanja so gradili tudi v Trnovem. Časniki poročajo o prispevkih Ljubljančanov za posojilo, s katerim bi zgradili šole in vrtce (n. pr. šola v Rakitni, vrtec Ane Ziherlove ...) 

Olvasás tovább

Po novih ustavnih amandmajih se je aprila leta 1969 mestni svet preimenoval v mestno skupščino. Skupščino sta sestavljala mestni zbor in zbor delovnih skupnosti, v njiju je bilo skupno sto odbornikov. Statut skupščine mesta Ljubljana je podrobno določil pravice mesta v zadevah iz pristojnosti občin, ki so bile skupnega pomena za mesto (urbanistični plan, komunalno in stanovanjsko gospodarstvo, skrb za srednje šolstvo in domove). Mestna skupščina je sprejemala proračun mesta, za posebne naloge pa je ustanovila sklade ali razpisovala samoprispevke.

Nova ustava iz leta 1974 je določila novo sestavo mestne skupščine. Sestavljali so jo trije zbori: zbor združenega dela, zbor občin in družbenopolitični zbor (80 + 40 + 30 delegatov). Vpeljan je bil izvršni svet kot kolegijski organ, ki je izvrševal odloke mestne skupščine. Skupščina je izvolila predsednika skupščine in oblikovala 15-članski izvršni svet za mandatno obdobje štirih let. Zapletenost in obsežnost dela treh zborov je vodila v neučinkovitost in veliko počasnost pri sprejemanju sklepov in odlokov.

(iz: Ljubljanska mestna uprava od prvega župana dalje, str. 78)

 

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Gašper Hudolin

Jelszavak

20. stoletje, 1947-1987, MESTA, Osebnosti, URBANISTIČNI RAZVOJ, ZDRAVSTVENE USTANOVE, KULTURNE USTANOVE, STANOVANJSKA GRADNJA, INDUSTRIJSKE ZGRADBE

A közzététel dátuma

19.06.2018 08:54

Legutóbbi módosítás

12.08.2019 07:28

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam