skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Emilijan Lilek je bil zgodovinar in narodopisec, rojen v Zgornji Voličini (v današnji občini Lenart). Po šolanju v Lenartu, Ptuju in Mariboru se je vpisal na graško univerzo, kjer je leta 1877 opravil profesorski izpit iz zemljepisa in zgodovine. Sledila so leta poučevanj na srednjih šolah v Dunajskem Novem mestu, Ljubljani in Gradcu. Ko je leta 1883 profesorski izpit iz zemljepisa in zgodovine izpopolnil še s slovenskim in hrvaškim učnim jezikom, je bil imenovan za profesorskega pripravnika na gimnaziji v Sarajevu, kjer je ostal do leta 1902. Nato je bil premeščen na višjo državno gimnazijo s hrvaškim učnim jezikom v Zadar, ki jo je nekaj časa tudi vodil.

Olvasás tovább
S članki in predavanji je kritično nastopil proti poveličevanju zrinsko-frankopanskega (hrvaškega nacionalnega) kulta, zato se je moral leta 1909 spet seliti. Tokrat v Celje, kjer je bil imenovan za predstojnika slovensko-nemških vzporednic na nižji gimnaziji. Novembra 1918 mu je Narodna vlada SHS v Ljubljani za leto dni predala vodstvo novoustanovljene višje slovenske gimnazije v Celju, nato pa je do upokojitve leta 1924 delal kot gimnazijski profesor.
V času službovanja v Bosni in Dalmaciji je Lilek napisal več srednješolskih učbenikov zgodovine. V več delih je obravnaval tudi vprašanje zrinsko-frankopanske zarote, ki mu je s poskusom demitizacije tudi onemogočila vodenje gimnazije v Zadru. Proučeval je tudi vprašanja, povezana s širjenjem habsburške oblasti v vzhodnih Alpah in na slovenskem ozemlju. Med obema vojnama je napisal več zgodovinsko-političnih študij, v katerih je dokazoval upravičenost slovenskih zahtev po Koroški in opozarjal na nevarnost nacizma. Pogosto je pisal tudi v celjski časnik Nova doba, kjer velja posebej izpostaviti dva njegova podlistka: Jugoslovanska politika celjskih grofov (1920) in Slovenski šolniki v Bosni in Hercegovini 1879-1918 (1932). Po upokojitvi je bil vsa leta duša celjskega ljudskega vseučilišča, ki je v Celju razvilo živahno dejavnost.
Umrl je 14. februarja 1940 v Celju in njegov spomin ohranja ulica v ožjem središču mesta.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam