skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Lemberški fantje na fronti

V vojno so morali tudi lemberški fantje, fotografija priča kako so se odpravljali na vojaški nabor ali "štelngo" in se za spomin fotografirali pred domačo gostilno.

Olvasás tovább

Leta 1915 je na fronto odšel tudi lemberški nadučitelj Frančišek Zidar. V šolsko kroniko je zapisal:

»Ker pisec teh vrst ne ve, se bo-li še vrnil nazaj od vojakov ali ne, se poslavlja od tebe, ljuba knjiga, v katero je po svoji najboljši volji in vesti vpisoval, kar je bilo med letom pomembnega, kaj  se je v šoli storilo v prid mladim in tuk. šol. občini. Poslavljam se dalje od tebe, ljubo šolsko poslopje z vsemi prostori, kjer je deloval letos že 11. leto. Pride –li pisec nazaj, tedaj srčno pozdravljeni, če pa ne pride nazaj: pa z Bogom naj ostane vse, kar je pisec ljubil, prisrčen z Bogom delovanje, šola, mladina! In ti moj naslednik, popravi, česar nisem prav napravil, manj pa, te prosim, nikar ne stori.«

Usoda mu je bila naklonjena in že po parih mesecih se je vrnil. Po njegovi smrti je postal njegov naslednik sin Milovan Zidar. 

Fotografijo je prispevala Ana Novak, zapis iz šolske kronike dr. Marja Lorenčak Kiker.

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Mateja Žagar

Jelszavak

prva svetovna vojna, SPOMINI, krajevna zgodovina

A közzététel dátuma

30.11.2017 12:13

Legutóbbi módosítás

11.01.2018 13:36

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam