skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Laykaufova vojna kronika

Mozirski kronist, publicist in pesnik Žiga Laykauf je v letih 1914-1919 spisal vojno kroniko trga, ki je pomemben dokument o življenju v Mozirju med prvo svetovno vojno. Olvasás tovább
Žiga Laykauf je bil posinovljenec mozirskega ranocelnika (kirurga). Rodil se je leta 1868 in je umrl leta 1938 v Mozirju. Po končani gimnaziji v Celju se je posvetil študiju veterine, vendar je študij kmalu opustil in se zaposlil v beljaku kot odvetniški uradnik. Potem pa se je vrnil v Mozirje in bil zaposlen pri tedanji politični ekspozituri. Pozneje je bil trški kronist, nekaj časa občinski tajnik in arhivar.
Ob začetku prve svetovne vojne so ga zaradi njegove panslovanske usmeritve zaprli. Že kot dijak je pisal razne pesmi in članke, ki oblastnikom niso bili všeč, pa tudi v domačih razmerah mu ljudje niso bili naklonjeni. Bil je po naravi piker in je rad opozarjal na krivice, ki jih je tedanja Avstrija prizadejala Slovencem in sploh Slovanom. To se da zaslediti v njegovih zapisih in še posebej tudi v vojni kroniki, ki jo je pisal od leta 1914 do 1919.
Napisal je Novejšo zgodovino trga Mozirje, kjer so zbrane letnice pomembnejših dogodkov. Pod naslovom Vojna kronika v svetovni vojni 1914–1919 z ozirom na trg Mozirje je v Knjigo mozirskih tržanov 1740 obsežno zapisoval dogajanja v trgu in zunaj njega. Iz uvodnega poglavja bi sklepali, da ga je za pisanje kronike zadolžil trški občinski odbor, po njegovo "zastop." Navaja, da je to bilo na seji, dne 9. marca 1916, ko je bilo sklenjeno, da se naj ovekoveči na trajen in dostojen spomin zabeležijo na bojnem polju padli tržani in drugi vojni dogodki.

Kronika je na ogled med multimedijskimi elementi v levem meniju. Na voljo je tudi izvleček  iz vojne kronike.

Információk

Kapcsolattartó

Roman Mežnar

Jelszavak

DOMOZNANSTVO, Mozirje, prva svetovna vojna, Zgornja Savinjska dolina

A közzététel dátuma

04.10.2011 17:37

Legutóbbi módosítás

02.11.2011 10:00

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam