skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Z Možnarjem po Laškem in okolici

V Laškem in njeni okolici se je dodobra prijelo ime Možnar in vse kar je povezano z njim. Pri tem ni mišljen pripomoček v kuhinji in ne tisti za pokanje ob velikih dogodkih in praznikih. Ime pa je res v svojem simbolnem pomenu nastalo iz obeh navedenih.

Olvasás tovább
V tem primeru gre za Zvezo kulturnih društev občine Laško »Možnar« in njen Etno odbor Jureta Krašovca, ki v Laškem in okolici deluje, povezuje in usklajuje delo ljubiteljskih kulturnih skupin in društev že več kot tri desetletja. Pri svojem delu pa uspešno sodeluje tudi z drugimi ustanovami, javnimi zavodi, krajevnimi skupnostmi, šolami in občino. Dolgo ime je običajno skrajšano kar z besedo Možnar.
Poslanstvo Možnarja je, kakor je zapisano tudi v ustanovitvenem aktu, povezovanje društev, ki skupaj z njo ljubiteljsko oživljajo, predstavljajo, zapisujejo in ohranjajo stare ljudske šege, navade in delovna opravila z etnološkimi posebnostmi lokalnega okolja, zlasti laške občine ter s svojim delovanjem bogatijo kulturno življenje in ustvarjalnost ter tako na svojstven način negovati kulturno dogajanje v krajih, od koder društva prihajajo, v občini Laško in tudi izven nje. 
Osnovni namen je posredovanje žive dediščine in vrednot naših prednikov z različnimi javnimi predstavitvami in prireditvami. 
Okrog 70 delovnih opravil in ljudskih šeg, ki sodijo v okvir ljudske dediščine, je uspelo v tem obdobju postaviti na svetlo. Nastalo je veliko pisnega gradiva, fotografij, avdio in video posnetkov, dve brošuri, avdio kaseta ljudskih pevcev in godcev, novinarskih zapisov in spominov. Med nami so se spletla številna poznanstva z ljudmi v laški okolici, kakor drugod in zgodilo se je veliko posnemovalcev obujanja ljudskega izročila tudi drugod. 
Za nami je vrsta lepih prireditev, v katerih je vpeto delo članov društev, skupin in posameznikov iz laške okolice, znanja in veščin iz preteklosti, nekaj priučenega in naučenega, sicer pa žrtvovanega veliko prostega časa, volje in truda slehernega posameznika.
Sedaj osemnajstčlanski odbor predstavlja jedro dogajanja v Etno odboru Jureta Krašovca.  V njem so predstavniki društev in skupin ter nekateri posamezniki, ki pri tem vztrajajo že vrsto let. 
 
O iskanju imena ...
 
Ime Etno odbora se je ustvarjalo in oblikovalo skozi celotno, 30. letno delovanje.
 
1984 – skupine, ki gojijo ljudske šege  pri Zvezi kulturnih organizacij občine Laško
             /za prvo revijo v Škofcah ime še ni bilo izbrano/
1985 – Odbor za stare navade in običaje pri ZKO občine Laško
1987 – Odbor za ohranjanje starih šeg, navad in običajev ZKO občine Laško 
1990 – Odbor za obujanje in ohranjanje starih ljudskih šeg in opravil ZKO občine  Laško 
1994 – Odbor za obujanje, ohranjanje in prikazovanje starih ljudskih šeg in delovnih 
             Opravil pri ZKO občine Laško in od leta 1998 pri ZKD občine Laško 
2001 – Odbor za etno dejavnost »MOŽNAR« pri ZKD občine Laško 
2005 – Etno odbor Jureta Krašovca »Možnar« pri ZKD občine Laško 
2013 – Etno odbor Jureta Krašovca pri Zvezi kulturnih društev občine Laško »MOŽNAR« 
 
 
 

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam