skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Kulturni dom Španski borci

Sekcija bivših španskih borcev Slovenije je dala pobudo, da se v Sloveniji postavi obeležje, ki bi spominjalo na čas španske državljanske vojne in borbe proti fašizmu. Olvasás tovább
S tem bi se v Sloveniji vsaj delno oddolžili spominu na 550 Slovencev, ki so aktivno sodelovali v španski državljanski vojni od leta 1936 - 1939. V ta namen je bila sprejeta odločitev o izgradnji kulturnega doma Španski borci, ki bi bil namenjen kulturnemu življenju, bivši španski borci pa bi v njem dobili svoj domicil.  Zgradbo je projektiral ing. arh. Oton Jugovec, svečana otvoritev pa je bila 4.7.1981. Ime kulturnega doma se je spremenilo, ko so mestni svetniki 4.2.1998 razpravljali glede spremembe imena doma. Na koncu burnih razprav so se mestni svetniki odločili na predlog Mihaela Jarca (SKD), da se kulturni dom  preimenuje v "Kulturni hram Moste", kar je bilo objavljeno tudi v Uradnem listu 6.3.1998. Ko se je politična oblast spet zamenjala, ponovno  mestni svetniki  na seji 26.10.1999 razpravljajo o neustreznosti imena kulturnega doma in mu vrnejo (staro) novo ime "Kulturni dom Španski borci", kljub temu da se je desna opcija temu upirala, češ, da ime španski borci spominja na komunizem in boljševizem. Tudi to je bilo objavljeno v Uradnem listu 10.11.1999. Dne 11.10.2004 pa je bil objavljen v Uradnem listu odlok  o ustanovitvi javnega zavoda "Gledališče za Otroke in mlade Ljubljana"(GOML). S tem odlokom je Mestna občina Ljubljana uskladila delovanje javnega zavoda z odločbami uresničevanja javnega interesa za kulturo.  GOML je pravni naslednik Kulturnega doma Španski borci. Izvaja in opravlja gledališke predstave, prireja likovne, fotografske in druge raztave, razne oblike vzgojno-izobraževalnih programov. Torej ime "Kulturni dom Španski borci" nosi ime samo še "hiša", na kateri je tudi spominska plošča z napisom "Kulturni dom Španski borci".
V tej "hiši"  imata prostor dva zavoda Knjižnica Jožeta Mazovca  in GOML - Gledališče za otroke in mladino.
 

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam