skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Razstava in predstavitev knjige o življenju in delu istrskega pesnika Alojza Kocjančiča.

Olvasás tovább

Pomemben del projekta o obujanju spomina na Alojza Kocjančiča, je poleg, spominske sobe posvečene avtorju v Kubedu, tudi izid knjige Kubejski. 6. 10. 2020 je bila, poleg odprtja razstave o Alojzu Kocijančiču in spominski sobi v Kubedu, v prostorih kavarne Lože v Kopru, predstavljena knjiga Kubejski.

Knjiga je naslovljena po Kocijančičevem nadimku. Pripravili so jo avtorica in slavistka Ines Cergol, Mirjana Kontestabile Rovis iz Pokrajinskega arhiva Koper, Tanja Jakomin Kocjančič in Ivan Marković iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper. Jezikovni pregled je opravila Alferija Bržan. Knjiga je nastala v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper in Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper, ki sta nastopila tudi v vlogi soizdajateljev knjige. Knjiga ima 119 strani.

Avtorica Cergol je napisala besedilo in izbrala pesmi. V knjigi lahko razberemo umetne pulzije Kocjančičevega pesniškega dela in spoznamo človeka. Skozi knjigo sledimo času, v katerem je živel, kraje, v katerih je bil, predstavljeno je gradivo, povezano z njegovim literarnim ustvarjanjem in bogato slikovno ter arhivsko gradivo. Prikazano je tudi obdobje po tem, ko se je poslovil, kaj vse je bilo o njem še povedano in zapisano.

Elementi, ki jih je možno zaslediti v knjigi so različni in nam pomagajo razumeti in pravilno umestiti Kocjančiča v lokalni in slovenski literarni kontekst. Navezanost na svoj rojstni kraj, globoka domoljubnost in vernost, neomajen občutek za stisko bližnjega in svojega ljudstva so bile samo nekatere stalnice, ki so spremljale pesnikovo delo in življenje.

Bil je tudi bolničar, izvrsten prevajalec iz italijanščine in nemščine, in obratno, čebelar, izvrsten poznavalec krajevne zgodovine, glasbenik in pevec, član mnogih institucij.

Prevzem pisne dediščine in oblikovanje osebnega fonda Alojza Kocjančiča v Pokrajinskemu arhivu Koper bo omogočalo nadaljnje raziskovanje in poglabljanje njegove materialne in duhovne dediščine.

Viri

Cergol, I. (2020), Kubejski. Pokrajinski arhiv in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja.

Radio Koper. (23. 11. 2020). Kubed: Prenovljena hiša istrskega pesnika Alojza Kocjančiča vabi.

https://www.rtvslo.si/radiokoper/zgodbe/kubed-prenovljena-hisa-istrskega-pesnika-alojza-kocjancica-vabi/543212

Pertič Gombač, M. (8. 10. 2020). Vabilo v Kubed in h Kubejskemu. Primorske novice, str. 13.

 
 

 

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Aleksandro Burra

Jelszavak

KNJIGE, PREDSTAVITEV

A közzététel dátuma

13.01.2021 10:41

Legutóbbi módosítás

23.12.2020 10:27

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam