skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Kralj Aleksander med nami

Julija 1909 je takrat še mlad srbski prestolonaslednik, kasneje pa jugoslovanski regent in kralj Aleksander I. Karađorđević prvič stopil na slovenska tla. V spremstvu svojega adjutanta je namreč prispel v Rogaško Slatino ter v tem mondenem zdravilišču in letovišču bolj kot ne inkognito preživel nekaj dni. Do njegovega naslednjega obiska slovenskih dežel je minilo kar enajst let, je pa zato le-ta potekal toliko bolj pompozno in svečano. Prvi mož kraljevine južnih Slovanov je v okviru turneje po slovenskih krajih junija 1920 obiskal tudi mesto ob Savinji, kjer so ga, podobno kot drugod, pričakali z velikim navdušenjem in vsemi častmi. Slednje so Celjani izkazali tudi ob drugih priložnostih, zlasti pa ob zadnjem slovesu od tragično preminulega kralja, oktobra 1934.

Olvasás tovább
Ob stoti obletnici prvega Aleksandrovega obiska Slovenije so se v Muzeju novejše zgodovine Celje v sodelovanju z Ljudskim muzejem Rogaška Slatina odločili, da ta jubilej obeležijo z razstavo, ki bo osvežila spomin na pomembno zgodovinsko osebnost ter obenem ilustrirala odnos med Slovenci na eni ter kraljem Aleksandrom I. in Karađorđevići na drugi strani.
Razstava je bila v Muzeju novejše zgodovine Celje odprta od 4. junija do 6. septembra 2009.

Vir: Katalog Kralj Aleksander med nami, Muzej novejše zgodovine Celje, Celje 2009.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

A digitális gyűjtemény szerzője

dr. Marija Počivavšek, dr. Tonček Kregar

Jelszavak

kralj Aleksander, Kraljevina SHS, KULTURNA ZGODOVINA, POLITIČNA ZGODOVINA

A közzététel dátuma

18.10.2012 00:00

Legutóbbi módosítás

21.01.2019 07:49

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam