skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Plesi s Kozjanskega niso nekaj posebnega v Sloveniji, vsebujejo pa določene elemente, ki drugod niso poznani. Plesali so jih na svatbah, vaških veselicah in slavjih ter med in po skupnem delu.

Olvasás tovább
"Čindara" je kozjanska varianta plesa, ki ga drugod poznajo pod imenom "Kačo zvijat". Posebnost je tudi ples "Trojka", kjer pleše fant z dvema dekletoma, na plesišču pa se pojavi več trojk. "Šuštarski" ples se na Kozjanskem pleše z izbiranjem, "Pouštertanc" pa se odlikuje po lepi melodiji in ima posebnost, ki je znana samo na Kozjanskem.  V krogu je namreč par, ki ponovno izbere par.  Specifičen je tudi "Trikot", bolj igra, v katerem dva para tekmujeta za tri stole. Najpočasnejši izpade, na njegovo mesto pride drug.  Tako kot drugod v Sloveniji so tudi na Kozjanskem dekleta, ko so se na zabavi razživela, dostikrat zaplesala tudi sama med sabo, kar lahko vidimo še dandanes na večjih plesnih zabavah. 

Fotó galéria

Információk

Kategória

néprajz

Kapcsolattartó

Vera Orešnik

Jelszavak

FOLKLORA, LJUDSKI PLESI, SLOVENSKI LJUDSKI PLESI

A közzététel dátuma

02.07.2015 15:21

Legutóbbi módosítás

24.12.2018 10:45

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam