skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Koštomaj, Jožek, Lesjek

KOŠTOMAJ: Sedanja lastnika Uranjek Iztok in Irena sta četrta generacija rodbine Koštomaj-sedaj Uranjek. Koštomaji so se sem priselili z velike kmetije iz Trnovelj nad Celjem. Olvasás tovább
Od kmeta Pšeca iz Arje vasi so zemljo kupili leta 1892. Postavili so delno leseno delno zidano hišo na lokaciji sedanje lesenjače. Pridelovali so hmelj, s kmetovanjem so se preživljali, oče je po savinjski zidal marofe. Leta 1990 so pozidali hišo na lokaciji sedanje hiše. Priznani zidarski palir Koštomaj imenovan »Bajde« je leta 1920 pozidal velik marof na tri okna. Leta 1964 je del hiše porušila njegova vnukinja, leta 1985 pa še drugo polovico njen sin Iztok. Današnja četrta generacija je obnovila marof in posodobila zunanjo ureditev, na lokaciji sta dve stanovanjski hiši.

Jožek

Sodar Jožek je ob pešpoti v Celje pozidal delno leseno delno zidano hišo. Otroka Franci in Fanika sta bila uslužbenca keramične in bolnišnice v Novem Celju. V osemdesetih letih se je Franci odselil v novo hišo nasproti Lesjeka, Fanika pa je v bližini pozidala trinadstropno hišo. Stara hiša je nenaseljena in še stoji.

Lesjek

Na tej lokaciji je bila včasih »lesa«, lesena ograja za živino in lesena pastirska bajta za pastirje, ki so pasli živino kmetov iz Arje vasi. Kasneje so v njej živele Lesnice, Grobelnik je leso z lesenjačo vred kupil po 1. svetovni vojni. Hišo je pozidal, v njej je bila gostilna vse generacije do danes. Leta 1965 je staro gostilno prezidal Cvikl. V osemdesetih letih jo je Đoni nadzidal in pozidal še prej leseno gospodarsko poslopje.  Gostilničarka Tonika je umrla pred nekaj leti. Gostilna je bila več let v najemu, danes je zaprta. 

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam