skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Koprski trgi na starih razglednicah

Koper ima arhitekturno izredno bogato staro mestno jedro. Razvije se na skalnatem otoku, ki mu Rimljani dajo ime Capris. (Vir: Koper: turistčni vodnik po mestu in okolici, Koper, 1988)

Olvasás tovább
Najdlje vlada Beneška republika, ko Koper doživi močan gospodarski in kulturni razcvet. Ostanki beneškega obdobja so vidni v mestni arhitekturi, ki je kljub novodobnim posegom ohranila svoj srednjeveški videz. Koper je zato tudi vključen v združenje evropskih srednjeveških mest. V tistem obdobju je Koper otok, obdan z obzidjem in povezan s kopnim z lesenim mostom, varuje ga mogočna trdnjava, Levji grad. Okrog mesta se raztezajo obširne soline. V 19. stoletju pa do 1. svetovne vojne, pod vladavino Napoleonovega francoskega cesarstva in Habsburške monarhije, se začne Koper spreminjati v skladu z gospodarskim in družbenim razvojem. Začnejo se krčiti soline, ki so leta 1912 dokončno opuščene, mesto samo pa začne izgubljati podobo otoka. Pod Kraljevino Italijo popolnoma izgubi otoški videz. Čas po drugi svetovni vojni prinese dokončno postavitev meje, ko Koper pripade takratni Jugoslaviji in doživi nove arhitekturne posege tako v samem jedru Kopra kot okolici. Ob mestu se razvije mednarodno tovorno pristanišče Luka Koper.

Fotó galéria

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Laura Chersicola

Kapcsolattartó

Laura Chersicola

Jelszavak

DOMOZNANSTVO, Koper, MESTNI TRGI, RAZGLEDNICE, ZGODOVINA

A közzététel dátuma

19.02.2010 00:00

Legutóbbi módosítás

16.01.2019 08:30

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam