skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Knjižnica v času nemške okupacije

Okupacije Štajerske in Gorenjske s strani Nemcev je uničila  vse slovenske knjižnice. Tako je bilo tudi v Trbovljah. Nemški okupator je takoj po prihodu odredil obvezno oddajo vsega slovenskega tiska in knjig. K temu so bili pozvani prebivalci s plakati in obvestili. Knjige v slovenskem jeziku so zbirali v pritličnih prostorih trboveljske občine. Knjige, ki so jih Nemci zbrali, so nato odpeljali v papirnice Radeče ali pa Vevče . V šolskih knjižnicah so nemski učitelji zadolžili učence, da so slovenske knjige metali kar skozi okno na dvorišče, od koder so jih potem odpeljali v papirnico. To je zgodilo na Vodenski osnovni šoli ter na meščanski šoli v Trbovljah. Kljub temu, pa so se našli pogumni posamezniki, ki niso izpolnili ukaza po obvezni oddaji slovenske pisne besede in so knjige v slovenskem jeziku skrile v zabojčke in jih zakopali, ali pa skrili na podstrešju, barakah….

Nemci so ustanovili nemško knjižnico, ki je imela svoje prostore v sedanji zgradbi rudniške uprave. Imela je precej knjig, največ s propagandno nacistično vsebino. Te knjige so po osvoboditvi zažgali v peči za ogrevanje prostorov rudniške uprave.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Robert Čop

Kapcsolattartó

Robert Čop

Jelszavak

KNJIGE, Knjižnica, OKUPACIJA

A közzététel dátuma

07.12.2018 14:18

Legutóbbi módosítás

10.12.2018 11:43

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam