skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Knjižnica Brežice je z uvedbo tehnologije radiofrekvenčne identifikacije (RFID) postala naprednejša in še prijaznejša do svojih članov.

Olvasás tovább

V letu 2007 je bilo gradivo, namenjeno izposoji, opremljeno z RFID nalepkami. Knjižnica Brežice je bila leto kasneje uspešna na razpisu Ministrstva za kulturo RS za IKT opremo in je pridobila sredstva za sofinanciranje nakupa knjigomata za osrednjo knjižnico, ki članom in uporabnikom omogoča samostojno izposojo gradiva. (Poslovno poročilo Knjižnice Brežice za leto 2008).

Knjigomat za samostojno izposojo knjižničnega gradiva je v prostorih brežiške knjižnice zaživel 3. decembra 2008, ob ta veselem dnevu kulture. Knjižnica je tako postala naprednejša in še prijaznejša do svojih članov in uporabnikov vseh starostnih skupin. Bila je četrta knjižnica v Sloveniji, ki je uvedla samostojno evidentiranje gradiva s pomočjo knjigomata in RFID tehnologije (Luzar, 2017).

Direktorica Knjižnice Brežice mag. Tea Bemkoč je ob odprtju poudarila: »Knjigomat omogoča uporabnikom, da si sami izposojajo in podaljšujejo knjižnično gradivo. Pričakujemo, da se bo ob največjih konicah obiska zmanjšalo čakanje v vrstah. Z uvedbo knjigomata smo strokovne delavce razbremenili rutinskih opravil in bodo zato imeli več časa za pomoč in svetovanje obiskovalcem.« (Luzar, 2008)

Devet let kasneje, natančneje 15. junija 2017, pa smo v preddverju knjižnice našim članom z uvedbo knjigomata za vračanje gradiva ponudili možnost vračila 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Pridobitev omogoča takojšnjo vrnitev izposojenega gradiva, zagotavlja zasebnost in krajša čakalne vrste. Željo po tovrstnem knjigomatu in njegove prednosti so mnogokrat izpostavili tudi naši člani in uporabniki sami. Na slednje sta v nagovorih ob predaji knjigomata v uporabo opozorili tudi direktorica brežiške knjižnice mag. Tea Bemkoč in podžupanja občine Brežice Katja Čanžar (Knjižnica Brežice ima knjigomat za vračilo knjižničnega gradiva, 2021).

Nov knjigomat za samostojno izposojo gradiva smo v namen dali leta 2018 (Letno poročilo Knjižnice Brežice za leto 2018).

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

kultúra

A digitális gyűjtemény szerzője

Sabina Stanič, Mateja Kus

A közzététel dátuma

25.01.2021 06:40

Legutóbbi módosítás

27.01.2021 15:35

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam