skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Kdo je dejansko organiziral pobeg Maxa Adolfa Westna?

Pri opisanem pobegu Maxa Adolfa Westna preseneča predvsem to, da je bil izveden skoraj brez kakršnih koli zapletov. Ker je bil Max Adolf Westen tedaj eden najpomembnejših političnih zapornikov v Sloveniji, je malo verjetno, da bi se lahko na tako lahek način rešil  iz kazenskega taborišča, kot so se je.  Ali je pri pobegu Maxa Adolfa Westna OZNA res bila prepozna?  Skoraj nemogoče se zdi, da bi OZNA, za katero je veljalo, da vse izve  (OZNA sve dozna), ne bila pravočasno obveščena, da se pripravlja njegov pobeg in ga preprečila, če bi to hotela. Prav tako se je treba vprašati, ali je bil vratar v kočevski tovarni "Tekstilana",  ki je Maxu Adolfu Westnu dovolil, da je brez problema odšel mimo vratarnice na prostost, res zgolj po naključju ista oseba, ki je službo vratarja prej opravljala v Westnovem podjetju? Verjetno ne! 

Olvasás tovább

Po pobegu Maxa Adolfa Westna se je govorilo, da je podkupil stražarja in da mu je dal 14.000 din. Govorilo se je tudi, da je vratarju precejšnjo vsoto izročila Anica Kukovič, vendar omenjena sodelavka UDBE v svojem "Poročilu" navaja, da ji je Kukovičeva to odločno zanikala.  Govorilo se je tudi, da je bil stražar zaradi pobega Maxa Adolfa Westna nekaj mesecev zaprt. Zaporniki iz Kazenskega taborišča Kočevje pa so nasprotno trdili, da stražar ni bil zaprt in da je kmalu po Westnovem pobegu začel zidati hišo, ki so mu jo vsi zavidali. Zidal naj bi jo seveda z denarjem, ki naj bi ga dobil kot podkupnino, da je Maxa Adolfa Westna spustil oditi mimo vratarnice na prostost.   

Uradno je veljalo da je bil glavni organizator pobega Maxa Adolfa Westna Karol Žerovnik. Po preteku dobrega pol stoletja od tedaj, ko je bil 9. septembra 1946 Karol Žerovnik zaradi tega obsojen pred Okrožnim sodiščem v Celju, pa se je izkazalo, da to ne drži. Njegov zagovornik je namreč 16. decembra 1996 zoper sodbo, s katero je bil ta obsojen, vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. O njej  je 2. septembra 2004 odločalo Vrhovno sodišče Republike Slovenije, ki je zahtevi ugodilo.  Razsodilo je, da se Karol Žerovnik oprosti obtožbe, »da je jeseni leta 1945 organiziral pobeg obsojenega veleizdajalca in vojnega zločinca inž. Maxa Westna Adolfa iz prisilnega dela v Kočevju ter pobeg še neke druge osebe iz Kočevja čez mejo v Avstrijo.« 

Sodišče je upoštevalo navedbe zagovornika, da je bilo priznanje Karola Žerovnika, da je organiziral Westnov pobeg, ki ga je dal v preiskovalnem postopku, od njega izsiljeno. To je kot priča potrdil tudi bivši paznik v celjskem okrožnem zaporu, ki je povedal, da so bila tedanja zasliševanja pripornikov zelo brutalna. Prav tako je sodišče upoštevalo tudi, da Žerovnik obtožnice sploh ni videl ter da se ni mogel pogovoriti in posvetovati z zagovornikom, s čimer so mu bile kršene pravice do obrambe in do poštenega sojenja.

Ker je Vrhovno sodišče Republike Slovenije razsodilo,  da pobega Maxa Adolfa Westna ni organiziral Karol Žerovnik, se postavlja vprašanje, kdo pa ga je? Obstaja velika verjetnost, da ga je s pomočjo enega ali več svojih tajnih sodelavcev organizirala OZNA sama. Za to, da mu je oblast (OZNA) sama omogočila pobeg,  je bilo kar nekaj razlogov.  Kot smo že navedli, je bil Max Adolf Westen Okrožnemu odboru OF Celje poleg tiskarne in posode dal tudi določeno vsoto denarja (nemških mark). Njemu je šla tudi zasluga, da nemška vojska pred umikom iz Celja maja 1945 ni uničila tovarne emajlirane posode in drugih pomembnih industrijskih obratov v Celju. Poleg tega je 8. maja 1945 predstavnike Okrajnega odbora OF Celje-mesto s svojim avtomobilom odpeljal k nemškemu komandantu v Celje, da so se tam pogajali o predaji  oblasti ter o izročitvi policijskega arhiva in arhiva Gestapa, o čemer smo tudi že govorili.

S tem si je Max Adolf pri tedanji oblasti nedvomno pridobil ugodnejši položaj.      Ker pa je bil kljub temu pred vojaškim sodiščem obsojen kot vojni zločinec, bi oblast pred javnostjo težko pojasnila, zakaj ga je izpustila.  Zato je verjetno dovolila in omogočila  njegov navidezni pobeg. Za to nalogo je izrabila nekatere posameznike, za katere je vedela, da so bili Maxu Adolfu Westnu zvesti in da so za njegovo rešitev iz taborišča pripravljeni sprejeti tveganje.  Če to drži, so Karol Žerovnik in ostali, ne da bi se tega sploh zavedali,  bili orodje v rokah OZNE, za kar so plačali visoko ceno. Vendar so to le domneve. Na vprašanje, kdo je dejansko organiziral pobeg Maxa Adolfa Westna, verjetno nikoli ne bomo dobili  povsem zanesljivega odgovora. 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

gazdaság

A digitális gyűjtemény szerzője

dr. Milko Mikola

Kapcsolattartó

Robert Ožura

Jelszavak

INDUSTRIJA, tovarne

A közzététel dátuma

09.03.2018 12:46

Legutóbbi módosítás

08.05.2018 13:36

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam