skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Kako so v vaseh pod Golico včasih živeli?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Olvasás tovább
V letu 2008 se je pod vodstvom andragoginje Polone Knific z Ljudske univerze Jesenice ter etnologinj Nataše Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in Zdenke Torkar Tahir iz Gornjesavskega muzeja Jesenice pričela sestajati skupina krajanov s Planine pod Golico, ki je na srečanjih obujala spomine, jih pripovedovala in zapisala. Spomine smo strnili v zgodbe, dodali še slikovno gradivo in jih izdali v brošuri z naslovom Kako so v Planini pod Golico včasih živeli. V knjižici, ki obsega 70 strani, je objavljenih 27 člankov, opremljenih s 57 fotografijami, ki jih je prispevalo 26 avtorjev (Lojzka Košir-Mikolič: Državna osnovna šola v Planini pod Golico, arija Klinar: Betelova kmetija, Kristina Razingar: Konarjeva domačija, Franc Smolej: Pri Žlindru, Jože Klinar: Življenje pri Šimnovčevih, Marina Klinar in Marjan Žvegelj: Martinčevi, Rina Klinar: Pridelovanje lanu v Plavškem rovtu, Simona Razinger: Planinska paša, Milka in Ivan Razingar: Drvarjenje in prevoz lesa, Tilka Klinar: Mlini in žage v Plavškem Rovtu, Janez Vesek: Kovaštvo v Plavškem rovtu in v Planini pod Golico, Gašper Razingar: Tehnološki napredek v Plavškem rovtu, Lado Razinger: Iz spominov Kajžarjeve Mici, Tatjana Klinar in Ivan Gril: Lov v našem kraju, Lojzka Ravnik: Običaji v Plavškem Rovtu, Tilka Klinar: Kako so me kot nevesto sprejeli pri Šimnovcu, Antonija Robič: Nekaj utrinkov iz kulturnega in zabavnega življenja, Antonija Robič: Goliški plazovi, Urška Lavtar: Spomini na družabno življenje v Planini pod Golico, Martina Klinar: Praznovanje meseca narcis v Planini pod Golico, Ana Tarman: Miss narcis, Slavka Kerec: Hotel v Planini pod Golico, Marjan Praček: Smučanje, Lojzka Praček: Kaj pa "odštekane" smučarke?, Marija Babič: Stoletnica iz Plavškega Rovta, Kristina Razingar: Izseljenci, Pisma nekaterih, ki jih je na tuje odpeljala vojska ali pa so odšli za boljšim kruhom).  

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

Kapcsolattartó

Nataša Kokošinek

Jelszavak

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, SLOVENSKA LJUDSKA KULTURA, SPOMINI

A közzététel dátuma

21.09.2012 00:00

Legutóbbi módosítás

16.04.2019 09:54

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam