skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Kako so v Planini pod Golico včasih živeli?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Olvasás tovább
Pod vodstvom Nataše Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in Zdenke Torkar Tahir iz Gornjesavskega muzeja Jesenice se je pričela sestajati skupina krajanov s Planine pod Golico, ki je na srečanjih obujala spomine, jih pripovedovala in zapisala. Spomine smo strnili v zgodbe, dodali še slikovno gradivo in jih izdali v brošuri z naslovom Kako so v Planini pod Golico včasih živeli. V knjižici, ki obsega 71 strani, je objavljenih 18 člankov, opremeljenih s 61 fotografijami, ki jih je prispevalo 18 avtorjev (Franc Hribar-Peredl: Spomini na rudarje v Savskih jamah, Kristina Razinger: Spomini na Konarjevo domačijo, Jelka Klinar: Moji predniki, Antonija Robič: Kako smo živeli?, Bernarda Grilc: Moji spomini na mlada leta v Rovtah, Urška Lavtar: Štefelinovi, Tatjana Klinar: Šport in lov pri Klinarjevih, po domače Lešnikovih, Slavka Kerec: Moji spomini od leta 1940, Marija Babič: Utrinki iz Planine pod Golico, Jeka Čeh: Spomini na Črni vrh, Andrej Klinar-Primožev in Jože Kunšič: Razvoj smučanja v Planini pod Golico in okoliških vaseh, Vijoleta Smolej: Kako se je naš rod ohranil do danes?, Franci Smolej: Prihodi, Franci Smolej: Spomini kmečkega kratkohlačnika, Janez Tarman: Ko sem bil gorski šofer, Tilka Klinar: Nekaj iz zgodovine Plavškega Rovta, Jože Klinar-Burjovc: Moji spomini, Helena Razingar: Običaji in druženja v Plavškem Rovtu).

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

Kapcsolattartó

Nataša Kokošinek

Jelszavak

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, SLOVENSKA LJUDSKA KULTURA, SPOMINI

A közzététel dátuma

21.09.2012 00:00

Legutóbbi módosítás

16.04.2019 09:54

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam