skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Kako so na Murovi včasih živeli?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Olvasás tovább
V letu 2010 se je pod vodstvom andragoginje Polone Knific iz Ljudske univerze Jesenice ter etnologinj Nataše Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in Zdenke Torkar Tahir iz Gornjesavskega muzeja Jesenice pričela sestajati skupina krajanov z Murove, ki je na srečanjih obujala spomine, jih pripovedovala in zapisala. Spomine smo strnili v zgodbe, dodali še slikovno gradivo in jih izdali v brošuri z naslovom Kako so na Murovi včasih živeli? V knjižici, ki obsega 88 strani je objavljenih 23 člankov, opremljenih z 71 fotografijami, ki jih je prispevalo 20 avtorjev (Davorin Baš: Murovška himna, Andrej Čufer: Od pastirja do župana, Zvonka Petrovič: Sprehod po mojem starodavnem domu, Zvonka Petrovič: Lovci, Lojzka in Marjan Praček: Murova, Zvonka Petrovič: Star velikonočni običaj, Zvonka Petrovič: O prvi šoli, Janez Višnar in Majda Višnar Mlakar: Nekaj o Murovi, Mihaela Višnar: Višnarjevi in umetna obrt Višnar, Danica Podlogar: Spomini na Matijevčevo domačijo, Pavla Bernard: Matijevčev ata, Moja velika sreča, Danica Podlogar in Zvonka Petrovič: Društvo coklarjev, Andreja Svetina: Življenje pri Šadrniku in Stroju, Mihaela Potočnik: Življenjska zgodba, Franc Pesjak: Moja zgodba, Anton Ravnikar: Tako smo živeli pri Mlinarju, Marija Markeš: Zgodovina rodbine Markeš, Davorin Baš: Spomini na Murovo, Janez Pšenica: Moji spomini na mladost in vojna leta, Peter Klemenc: Kako smo včasih kosili, Adela Burnik (roj. Baloh): Balohovi, Franci Šranc: Ping pong na Murovi, Avgust Mencinger: Moji spomini na Murovo).

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

Kapcsolattartó

Nataša Kokošinek

Jelszavak

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, SLOVENSKA LJUDSKA KULTURA, SPOMINI

A közzététel dátuma

21.09.2012 00:00

Legutóbbi módosítás

16.04.2019 09:55

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam