skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Kako so na Koroški Beli včasih živeli?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Olvasás tovább
V letu 2013 se je pod vodstvom andragoginje Polone Knific iz Ljudske univerze Jesenice ter etnologinj Nataše Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in Zdenke Torkar Tahir iz Gornjesavskega muzeja Jesenice pričela sestajati skupina krajanov s Koroške Bele, ki je na srečanjih obujala spomine, jih pripovedovala in zapisala. Spomine smo strnili v zgodbe, dodali še slikovno gradivo in jih izdali v brošuri z naslovom Kako so na Koroški Beli včasih živeli? V knjižici, ki obsega 87 strani je objavljenih 32 člankov, opremljenih z 65 fotografijami, ki jih je prispevalo 22 avtorjev (Karmen Kristan: Izvleček seminarske naloge, Izidor Trojar: Bilo je hudo, Marjana Svetina: Ob koncu prve vojne Pri Matičku, Štefucova ata in mama (zapis po pripovedovanju Antona Maleja), Martin Noč: Zanimivosti iz življenja Gvažarjev, Martin Noč: Elektrifikacija Gvažarjeve domačije leta 1917, Anton Konič: Koroška Bela, Zofija Vidic: Življenje Pri Majerju, Marija Kristan: Pri Mehvač, Jernej Udir: Priftrogarjevi, France Zavelcina: Življenje na kmetiji, France Zavelcina: Paša in planšarstvo na Koroški Beli, Robert Sušanj: Ledrarjeva kmetija, Marjana Svetina: Kratka pa hecna, Anči Ručigaj: Joštanova predilnica, Ema Trojar: Oh, pa še ta kurjava!, Leni Kristan Kos: Moje otroštvo na Koroški Beli, Marija Pekolj: Utrinki iz otroštva, Janez Novak: Kaj vse se je dogajalo na Koroški Beli in na Vas'?, Izidor Trojar: Prvi razred nemške šole, Milan Dolgan: Domovina predmetne učiteljice Dolganove, Betka Javorsky: Prehrana, O pripravi kolin, praznikih in o oblačenju (zapis po pripovedovanju Ivana Maleja), Marko Lukan: Spomin na mesarja Filipa Lukana, Rajko Svetina: Delo pri čevljarskem obrtniku Šmidu, Anton Konič: S čim so se na Koroški Beli preživljali?, Anton Konič: Gasilci in požarna varnost na Koroški Beli, Janez Novak: Kultura in telovadba na Koroški Beli, Peter Smolej: Smučanje, Janez Sterle: Korenine Kulturnega društva Možnar Koroška Bela, Marjana Svetina: Koroška cesta, Zdravko Smolej: Andrej Smolej).  

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

néprajz

Kapcsolattartó

Nataša Kokošinek

Jelszavak

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, Koroška Bela, krajevna zgodovina

A közzététel dátuma

01.08.2014 00:00

Legutóbbi módosítás

16.04.2019 09:57

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam