skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Kako so na Blejski Dobravi včasih živeli?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Olvasás tovább

V letu 2009 se je pod vodstvom andragoginje Polone Knific z Ljudske univerze Jesenice ter etnologinj Nataše Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in Zdenke Torkar Tahir iz Gornjesavskega muzeja Jesenice pričela sestajati skupina krajanov z Blejske Dobrave, ki je na srečanjih obujala spomine, jih pripovedovala in zapisala. Spomine smo strnili v zgodbe, dodali še slikovno gradivo in jih izdali v brošuri z naslovom Kako so na Blejski Dobravi včasih živeli? V knjižici, ki obsega 72 strani je objavljenih 21 člankov, opremljenih z 81 fotografijami, ki jih je prispevalo 13 avtorjev (Štefanija Muhar: Zgodbe iz naročja Vrš, Tilka Klinar: Kronika Golobovega rodu, Tilka Klinar: Kronika Kovačevega rodu, Anda Bernard: Pri Pavlež je živel Kovačev Jaka, Rozalija Kokalj in Ana Stopar: Pngavova družina, Ana Stopar: Pot na Klek, Sonja Bric: Naša hiša "pri Zajcu", Andrej Pikon: Trgovina in obrt na Blejski Dobravi, Ana Stopar: Običaji in narodna noša, Majda Rebernik: Jaka Jakopič in tamburaški orkester, Marija Rekelj: Spomini na vaško amatersko gledališče, Tatjana Srpčič: Bila sem knjižničarka na Blejski Dobravi, Miro Svetina: Športno življenje nekdaj in danes, Anda Bernard: Kavčke v letih od 1946 do 1952, Sonja Bric: Vintgar, Mada Rebernik: Na Kočni so se znali veseliti, Majda Rebernik: Kako so gospodinje na Kočni hodile po vodo, Štefanija Muhar: Kravo ti bom vzel!, Mirko Piber: V delu je rešitev, v slogi je moč, Stanko Urh: Mama ni imela kaj dati v lonec, Štefanija Muhar: Barve mojega otroštva).

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

Kapcsolattartó

Nataša Kokošinek

Jelszavak

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, SLOVENSKA LJUDSKA KULTURA, SPOMINI

A közzététel dátuma

21.09.2012 00:00

Legutóbbi módosítás

16.04.2019 09:54

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam