skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Jürek ali Zeleni Jurij

Jürek je znana rastlinska maska, razširjena v Slovenskih goricah, Halozah in na Ptujskem polju.

Olvasás tovább
Obhodi Zelenega Jurija v času od 23. do 24. aprila so bili na našem območju priljubljeni vse do konca 19. stoletja, v Halozah pa še v prvi četrtini 20. stoletja. Predstavljali so zmago spomladanskega božanstva nad zimo. Zeleni Jurij, zaščitnik konj in živine, je v deželo prinašal rodovitnost in dobro letino. V začetku 20. stoletja je običaj prišel v pozabo, dokler ga v začetku 80-ih let V Doleni niso obudili kot pustno masko.

Pustno skupino juračev sestavljajo Jürek, ki predstavlja pomladno božanstvo, Rabolj, ki predstavlja zimo ter nekaj spremljevalcev: štirje ali pet plesnih parov, muzikanti ter pobirač. Fant preoblečen v Jüreka nosi obleko prešito z zelenimi bršljanovimi vejicami. V rokah nosi palico, na katero je pritrjen zvonček in šopek bršljana z rdečimi, belimi in modrimi trakovi. Rabolj je oblečen v hlače in jopič iz ovčjega kožuha, iz katerega je narejena tudi strašljiva kapa, ki jo nosi na glavi. Muzikanti, plesalci in pobirač nosijo praznična kmečka oblačila iz začetka 20. stoletja.

Ko jurači pridejo na kmečko dvorišče, se Jürek in Rabolj spopadeta. V tem spopadu pomladno božanstvo premaga zimskega demona. Vsi prisotni se tega razveselijo, muzikantje zaigrajo in poskočno zaplešejo, gospodinja pa nastopajoče nagradi z darilom.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

néprajz

A digitális gyűjtemény szerzője

Melita Zmazek

Kapcsolattartó

Melita Zmazek

Partnerek

Stanko Kozel

Jelszavak

MASKE, Ptuj, pust, PUSTNI OBIČAJI

A közzététel dátuma

02.09.2014 12:53

Legutóbbi módosítás

09.10.2018 10:18

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam