skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Jože Tršar in čebele

Vrhničan Jože Tršar se je rodil 19. avgusta 1950. Čebelariti je začel na domačem vrtu na Mirkah, kjer je sam zgradil čebelnjak.

Olvasás tovább

Za čebelarstvo ga je navdušil Zdenek Mohar, ki mu je tudi podaril prvi dve čebelji družini. Kasneje je svoje čebelarstvo razširil na šestdeset panjev. Čebele so ga čisto prevzele, posvetil jim je ves svoj prosti čas. Prevažal jih je na različne paše. Deset panjev je imel stalno na Primorskem - v Prvačini, del na Tojnicah pri Sinji Gorici.

Med čebelarji in drugimi je bil izredno priljubljen. Bil je prijazen, topel sogovornik, vedno pripravljen pomagati – tako strokovno, kot tudi drugače. Številnim je posredoval svoje znanje ali jim podaril družino, roj ali matico. Svoje znanje je predajal tudi malčkom v vrtcu in šolarjem. Za čebelarjenje je navdušil tudi svoje tri nečake in vnuka.  

Član Čebelarskega društva Vrhnika je bil od leta 1996. Član upravnega odbora je bil 18 let, od tega 17 let tudi tajnik društva. Aktivno je sodeloval pri organizaciji 100. obletnice ČD Vrhnika. Takrat je prejel tudi odličje Antona Janše III. stopnje.

S kakšno resnostjo in zavzetostjo se je učil čebelarjenja, odraža njegova knjižna zbirka različne strokovne literature. Skoraj v celoti zbrani Slovenski čebelarji kažejo, s kakšno spoštljivostjo je sprejemal izkušnje starejših, preteklih časov. Na drugi strani pa je pozorno spremljal najnovejša dognanja s področja čebelarstva. Med gradivom najdemo dopisovanja in dokumente, ki so mu jih pošiljali čebelarski tovariši in veliko različnih zbornikov s strokovnih (čebelarskih) srečanj in drugih izobraževanj.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Barbara Kuzmič

Jelszavak

ČEBELARSTVO, LITERATURA, Vrhnika

A közzététel dátuma

30.12.2016 11:15

Legutóbbi módosítás

30.12.2016 07:53

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam