skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Johann Gabriel Seidl

Johann Gabriel Seidl je bil avstrijski pesnik, literat,  zgodovinar, narodopisec in šolnik, ki je v letih 18291840 poučeval na celjski gimnaziji, kjer je skupaj s svojo družino tudi prebival.

11-letno obdobje, ki ga je Seidl preživel v Knežjem mestu, je usodno vplivalo na njegovo poezijo kot tudi na  znanstvena dela. V času, ko je poučeval na celjski gimnaziji, je hkrati v svojih potovanjih prehodil tudi dobršen del takratnega celjskega okrožja. Teme s svojih popotovanj pa je uporabil za svoje pesnitve, potopise, zgodovinske in arheološke raziskave ter za zbiranje ljudskega slovstva. Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje ima največjo zbirko Seidlovih književnih del v Sloveniji.  Poleg knjižnih izdaj njegovih del pa knjižnica hrani tudi delček njegove rokopisne zbirke, ki je edinstvena v Sloveniji.

Ravno zaradi naše bogate zbirke Seidlovih del, ki je zelo pomembna za domoznanstvo širše celjske regije, smo se odločili Seidla in njegova dela, vezana na celjsko tematiko, podrobneje predstaviti širši javnosti.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Alenka Hren Medved

Kapcsolattartó

Robert Ožura

Jelszavak

PESNIKI, LITERATURA, šolnik, zgodovinarji

A közzététel dátuma

10.09.2018 12:35

Legutóbbi módosítás

28.08.2018 06:02

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam