skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Janko Simonič (1923-2006)

Janko Simonič je bil prvi vajenec v ateljeju Franca Langerholca, h kateremu je v uk stopil že leta 1939.

Rodil se je 23. marca 1923 v številni kmečki družini očetu Antonu, mizarskemu mojstru, in materi Mariji, gospodinji. Predšolska in šolska leta je preživel na domačiji v Krčevini pri Ptuju v družbi šestih sestra in dveh bratov. Svojega otroštva se je rad spominjal kot obdobja srečnih let v krogu domačih. Mnogokrat je pripovedoval o svoji materi, ki jo je imel resnično rad in jo je ljubkovalno imenoval »muterca«.

Olvasás tovább

Na Ptuju je obiskoval 4-letno osnovno šolo, nato pa zaključil še 4-letno meščansko šolo. Z željo, da bi postal fotograf, se je leta 1939 vpisal v 3-letno trgovsko nadaljevalno šolo v Ptuju in ob tem kot vajenec stopil v uk k fotografskemu mojstru Francu Langerholcu v njegov atelje na Prešernovi ulici 6. Leta 1941 se je nemški okupaciji izognil z odhodom v Ljubljano, kjer se je zaposlil kot fotografski pomočnik – retušer v ateljeju Foto Holyinski in tam ostal do konca vojne. Tukaj je spoznal svojo bodočo ženo Lidijo (roj. Rebernig) s katero se je poročil leta 1946, v zakonu sta se jima rodila hčerka Metka in sin Janko.

Po koncu druge svetovne vojne in vrnitvi na Ptuj  (1945) se je zaposlil kot propagandni referent – vodja Fotosekcije komande mesta Ptuj. V tej vlogi si je uspel nabaviti začetni fotografski material in leta 1946 po opravljenem mojstrskem izpitu skupaj z nekdanjim mentorjem Francem Langerholcem odprl fotografski atelje. Še istega leta je bil vpoklican  na triletno služenje vojaškega roka v letalsko enoto v Mostar. Po vrnitvi na Ptuj je odprl samostojni atelje z imenom Foto Drava Ptuj na takratnem Trgu svobode 3 (danes Minoritski trg).

Bil je priznan mojster črnobele fotografije, fotografiral je ob različnih osebnih in družinskih dogodkih ter ustvaril številne otroške in družinske portrete, pa tudi fotografije za osebne dokumente. Ljubiteljsko se je ukvarjal tudi s krajinsko fotografijo pri čemer je največ fotografiral mestno jedro Ptuja, grad, itd.

Atelje je pod njegovim vodstvom deloval do leta 1983, ko je obrt prevzela nekdanja vajenka Erna Špehonja, njen atelje Foto Drava je deloval do leta 1996.
Janko Simonič se je upokojil leta 1984, vendar je še naprej z zanimanjem spremljal delovanje ateljeja, posvečal pa se je tudi zasebnemu fotografiranju. 

 

Literatura:

M. Petrovič: Simonič, Janez - Janko. V: spletni biografski leksikon Spodnjepodravci.si. 

Fotó galéria

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Mira Petrovič

Kapcsolattartó

Mira Petrovič

Jelszavak

Ptuj, Osebnosti, FOTOGRAFI

A közzététel dátuma

23.12.2017 18:45

Legutóbbi módosítás

29.12.2017 06:52

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam