skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
Mojster Janez Vidic iz vasi Dole pri Krašcah se je za kovinopasarja izučil leta 1963. Svojo poklicno pot je začel pri znanem mojstru Žmucu, nato je nekaj let delal v podjetju Tamiz, kjer so izdelovali okrasje in opremljali prestižne potniške ladje doma in v tujini.Podjetje se žal ni prilagodilo novim razmeram, pa bi po mnenju Vidica prav zlahka preživelo. Zato si je doma v garaži uredil delavnico. Olvasás tovább
Osnovne surovine v kovinopasarstvu so srebro, baker, medenina in bron. Tehnike spajanja posameznih kosov so različne; baker spajkamo, srebro lotamo. Osnovno orodje kovinopasarja je presenetljivo preprosto: različno zašiljene klešče, pile, žage za kovino, škarje vseh velikosti, različna kladiva, navadno in koničasto dleto in seveda ogenj, s katerim segreva in oblikuje kovino. Potem ko srebrni ali medeninasti kelih pozlati, je na vrsti najprej osnovno, za konec pa še fino poliranje, ki zahteva krepke, a nežne roke. Kovinopasarjev danes primanjkuje, pravzaprav je Vidic eden od zadnjih, ki še dela in ustvarja.

Fotó galéria

Információk

Jelszavak

KOVINARSTVO, KOVINE

A közzététel dátuma

30.10.2012 18:58

Legutóbbi módosítás

10.11.2012 09:08

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam