skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Janez Markelj - Naši predniki in mi

Vsebino predstavlja zgodba Naši predniki in mi, ki jo je napisal Janez Markelj in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenice včasih priseljevali.

Olvasás tovább

To je življenjska zgodba družine Markelj iz Sorice v Guillerme Charavines v Franciji, ki jo je po spominu in podatkih iz družinskega arhiva zapisal Janez Markelj. Avtor opisuje življenjsko pot svojih staršev, ki sta se v letih med vojnama naselila v Franciji, kjer se je rodil. V nadaljevanju opisuje povratek družine Markelj iz Francije na Jesenice po drugi svetovni vojni. Zgodba je razdeljena na pet podpoglavij: Ata Frančišek, Sorica 1904-1929, Mama Frančiška, Sp. Sorica 1913-1936, Francija do novembra 1947, Podrožca-Jesenice-Kamnik-Jesenice, Jesenice – Plavž od 1948 do 1971.  Dokument vsebuje tudi fotografije poročnega sprevoda pred hišo v Charavinesu, teto Marijo na vrtu pred hišo v Charavinesu okoli leta 1946, razglednico Bresta, ki jo je Frančišek Markelj pisal s prisilnega dela 25. marca 1944 in fotografijo Janeza in Alojza Marklja pred novim blokom na Plavžu leta 1948. Vse fotografije so last Janeza Marklja.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Janez Markelj

Kapcsolattartó

Nataša Kokošinek

Jelszavak

Jesenice, priseljevanje, LOKALNE SKUPNOSTI, kulturna dediščina, krajevna zgodovina, ETNOLOGIJA

A közzététel dátuma

27.12.2018 20:02

Legutóbbi módosítás

07.12.2018 18:11

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam