skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Izobraževanje vipavskih vinogradnikov pod Italijo

Just Ušaj, vinogradnik, sadjar in čebelar (1890, Plače – 1971, Ljubljana), je končal višjo šolo za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo v Klosterneuburgu pri Dunaju in v letih 1919–1924 deloval kot deželni potovalni učitelj za kmetijstvo v Gorici. Prirejal je predavanja, tečaje in praktične delavnice o vinogradništvu, sadjarstvu in vrtnarstvu. Leta 1924 so ga Italijani odpustili iz službe. Nato je osnoval trgovino Vinagraria v Gorici. Ker so ga še naprej šikanirali, se je potem odselil v Jugoslavijo.

Olvasás tovább
Cenjen vsesplošni kmetijski strokovnjak, na katerega so se obračali tudi vinogradniki in vinarji, je bil ing. agronomije Josip Rustja (1894, Skrilje – 1967, Gorica). Leta 1930 je od Justa Ušaja kupil trgovino s semeni, gnojili in sredstvi za varstvo rastlin Vinoagraria na Travniku v Gorici; tam je več kot 35 let svetoval kmetijcem z obeh strani meje. Imel je tudi lasten laboratorij, pripravljal je delavnice, tečaje in predavanja.

Vinogradniški strokovnjak Ivan Bavdaž (1906, Dornberk – 1992, Ljubljana) je vodil tečaje za vipavske vinogradnike in sadjarje v Vipolžah, Žabljah, Štanjelu in Vrhpolju, kjer je bil leta 1930 zadnji tečaj v slovenščini, potem pa je bil odpuščen iz službe in je zbežal v Jugoslavijo. Večina ostalega slovenskega ozemlja je bilo v Dravski banovini v Jugoslaviji. Vinorodno območje v njej je bilo razdeljeno na 13 vinarskih okolišev. Vinarsko društvo za Dravsko banovino v Mariboru je s sodelovanjem banske uprave določilo trsni izbor plemenitih sort in ameriških podlag. Izbor je določal tri sorte za vsakega izmed okolišev, ki naj bi jih zasadili vsaj na 50 % površin. Obnova vinogradov s temi plemenitimi sortami naj bi omogočila proizvodnjo enotnih tipiziranih vin in povečala donosnost.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam