skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Iz zbirke starih tiskov ptujske knjižnice

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj že od ustanovitve dalje skrbi za zbiranje, ohranjanje in strokovno obdelavo dragocenega domoznanskega gradiva ter za zbirko starih tiskov, ki nima domoznanskega značaja, ima pa veliko kulturno-zgodovinsko vrednost.

Olvasás tovább

Z digitalno zbirko Iz zakladnice ptujske knjižnice želimo javnost opozoriti na dragoceno dediščino, ki so nam jo zapustili naši predniki in na izjemen pomen knjižnic kot varuhinj pisne kulturne dediščine. Izmed mnogih starih tiskov, katerih skrbnik je Domoznanski oddelek, smo izbrali nekaj dragocenosti, ki jih predstavljamo v sliki in besedi: od inkunabul iz druge polovice 15. stoletja do raritetnih tiskov, nastalih v evropskih tiskarnah v času od začetka 16. do druge polovice 19. stoletja. Med njimi so tudi dela, ki so rezultat ustvarjalnih moči slovenskega naroda.

Predstavljeno gradivo priča o davno minulem času, o življenju, duhovnih tokovih, literarni, znanstveni in umetniški ustvarjalnosti ter tiskarski produkciji prostora in časa, v katerem je nastalo. V njem je shranjena zapuščina različnih ustvarjalcev, ki so bogatili naš svet, usmerjali družbeni razvoj in prispevali k civilizacijskemu napredku. Naša naloga je, da ohranimo dediščino, ki nam je zaupana v varstvo, in jo v neokrnjeni obliki zapustimo zanamcem.

Vabimo tudi k ogledu digitalne zbirke Drobci iz ptujske domoznanske zbirke, kjer predstavljamo tri, za zgodovino mesta Ptuj pomembne tiske.


(Avtorica digitalne zbirke Iz zbirke starih tiskov ptujske knjižnice: Melita Zmazek).

 

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Melita Zmazek

Kapcsolattartó

Melita Zmazek

Jelszavak

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, KNJIŽNE ZBIRKE, stari tiski, knjižne raritete

A közzététel dátuma

25.11.2019 08:42

Legutóbbi módosítás

12.12.2019 17:33

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam