skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Ivo Arhar - bibliofil

Ivo Arhar je bil velik ljubitelj knjig. Svojo knjižnico je začel izgrajevati že v študentskih letih, še intenzivneje pa v letih svoje profesorske službe.

Olvasás tovább
Vanjo je vložil veliko svojega časa, dela in energije ter zanjo porabil velik del svojega zaslužka. Knjige so zapolnjevale vsak kotiček njegovega stanovanja, bogata knjižnica je bila praktično njegovo edino premoženje. K izgradnji lastne bogate knjižnice ga je gnala globoka ljubezen do knjig, intelektualna radovednost, zavezanost stroki in želja po nenehnem strokovnem izpopolnjevanju. Bogatil jo je preko različnih strokovnih povezav, z dobrim poznavanjem knjižnega trga ter s sistematičnim sledenjem knjižni produkciji. Z ljubeznijo do branja, knjig in knjižnic je bilo povezano tudi njegovo delo dolgoletnega skrbnika gimnazijske dijaške knjižnice, poverjenika Prešernove družbe in Slovenske matice ter strokovnega svetovalca in upravnika Mestne knjižnice in čitalnice Ptuj, ki jo je honorarno opravljal v letih 1955-1958.

Glede vprašanj povezanih s stroko, didaktiko in metodiko pouka se je obračal na nedvomne avtoritete in strokovne kolege na tem področju: eden izmed njih je bil njegov gimnazijski učitelj Jakob Šolar (1896–1968), drugi pa jezikoslovec, pedagog in akademik dr. Anton Bajec (1897–1985), ki ga je s Šolarjem družilo strokovno sodelovanje, saj sta skupaj študirala v Ljubljani in v Parizu ter sodelovala pri nastajanju čitank, slovnic in pravopisov. V zvezi s knjigami si je med drugimi dopisoval tudi z Vladom Novakom (1916–1994), slovenskim literarnim zgodovinarjem, ki je po vojni osnoval študijsko knjižnico v Celju,  z literarnim zgodovinarjem, kritikom, prevajalcem in leksikografom Viktorjem Smolejem (1910–1992) ter z dr. Jožetom Mahničem (1918–2009), literarnim zgodovinarjem, gimnazijskim in univerzitetnim profesorjem, dolgoletnim predsednikom Slovenske matice, v letih 1976–1980 tudi ravnateljem Slovanske knjižnice. Mahnič, ki se je tako kot Arhar nekaj časa šolal v šentviških škofijskih zavodih, ni bil le Arharjev strokovni kolega, temveč so ga z njim vezale tudi dolgoletne prijateljske vezi. V svoji biografiji Sence in luči z moje poti (2009) je zapisal, da se Arhar, strasten ljubitelj in zbiralec knjig ter zamišljen in redkobeseden samohodec skozi življenje ni ukvarjal z znanstvenim delom, temveč je bil predvsem pedagog, ki si je na moč prizadeval biti na tekočem s stroko. Vsled njegove široke humanističnerazgledanosti ga je poimenoval kar za »nekakšnega Matija Čopa v miniaturi«.Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Melita Zmazek

Kapcsolattartó

Melita Zmazek

Jelszavak

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, profesorji, Ptuj, Slavisti, ZASEBNE KNJIŽNICE, ZNAMENITE OSEBNOSTI

A közzététel dátuma

02.10.2015 09:20

Legutóbbi módosítás

22.08.2018 10:46

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam