Térkép  

Ivan Potrč: "Pisati resnico, ki bi potem s papirja zaživela ..."

Ivan Potrč (1913-1993), pisatelj in dramatik, časnikar in urednik, Prešernov nagrajenec, častni občan Ptuja in častni član Zgodovinskega društva Ptuj čigar ime nosi ptujska knjižnica, je bil pomemben ustvarjalec slovenskega kulturnega prostora.

Olvasás tovább
Literarna zgodovina ga uvršča ob najvidnejša imena slovenskega socialnega realizma: Miška Krajnca, Prežihovega Voranca, Cirila Kosmača, Antona Ingoliča, ... Pisatelj, ki je slovensko  literaturo obogatil z deli o kočarjih in haloških viničarjih ter s sočno vzhodnoštajersko govorico, je kot humanist napadal »vse, kar se je okrog njega človeško narobešnjega dogajalo« in si za svoj najvišji življenjski in umetniški cilj zadal »napisati resnico, ki bi potem s papirja zaživela«. Pisal je o vsem kar ga je vznemirjalo in razvnemalo, zmeraj pa je njegovo pisanje raslo iz domače zemlje. V predvojnih delih je Potrčev pisateljski protest izzvenel predvsem zoper družbeno nasilje, v povojnih letih pa zoper moralne, individualne in družbene deformacije, predvsem zoper nezaupanje do ljudi.
Njegove besede resnice o usodah malih ljudi, revščini, krivicah in zapostavljenosti, medčloveških odnosih, zmagah in porazih so našle pot na vse svetovne celine, tudi h kitajskim bralcem.

Ob Potrčevi 70-letnici je Janez Švajncer zapisal: »Skozi življenje je stopal z odprtimi očmi in s čutečim srcem. Pospremilo ga je prepričanje, da njegova umetniška beseda sicer ne odpravlja ustaljenih razmer v svetu, lahko pa spreminja človeka in mu je v pomislek in pomagalo, da postane vse bolj človeški do sebe in drugih«.


(Avtorica digitalne zbirke o Ivanu Potrču: Melita Zmazek)Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

irodalom

A digitális gyűjtemény szerzője

Melita Zmazek

Kapcsolattartó

Melita Zmazek

Jelszavak

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, PISATELJI, Potrč, Ivan, Ptuj, ZAPUŠČINA, ZNAMENITE OSEBNOSTI

A közzététel dátuma

29.11.2010 00:00

Legutóbbi módosítás

09.10.2018 10:04

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam