skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Irma Wurmbrand-Georgievits, zadnja zasebna lastnica ormoškega gradu

Ormož, mesto pod obronki Slovenskih goric, je zrastlo v srednjem veku na terasi nad Dravo, na meji med nekdanjim nemškim cesarstvom in Ogrsko. Utrjen grad so v 13. stoletju postavili gospodje Ptujski zaradi obrambe meje z Madžari. V njihovi posesti je ostal do leta 1438, ko je rodbina izumrla. V kasnejših stoletjih se je v gradu menjalo veliko lastnikov, ki so tako ali drugače vplivali na podobo gradu in njegove bližnje okolice.

Olvasás tovább

Leta 1908 je lastnik gradu postal Wilhelm Wurmbrand-Stuppach (1884–1914), prvi mož Irme Pongratz (1886–1970), potomke bogate plemiške družine. Zadnja zasebna lastnica ormoškega gradu in grajske posesti je bila grofica Irma Wurmbrand-Georgievits (roj. Pongratz). V gradu je živela do konca 2. svetovne vojne, ko ji je nova jugoslovanska oblast v postopku nacionalizacije vso premoženje odvzela. Irma in njen drugi mož Guido Georgievits de Apádia (1882–1963) sta se morala takrat iz gradu izseliti.  

V prispevku na kratko predstavljamo življenjsko zgodbo zadnje ormoške grofice in nekaterih članov njene družine. Prispevek je nastal na podlagi dokumentacije, ki jo hranijo Zgodovinski arhiv na Ptuju, Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož in zasebni arhiv družine Wurmbrand-Stuppach ter ustrezne literature in ustnih pričevanj domačinov, ki se grofice še dobro spominjajo. 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

A digitális gyűjtemény szerzője

Ana Kaučič; uredila Melita Zmazek

Jelszavak

Ormož, ZGODOVINA, GRAD, PLEMIŠKE RODBINE

A közzététel dátuma

28.09.2021 07:12

Legutóbbi módosítás

28.09.2021 10:25

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam