skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Industrijska zgodovina Kranja

Industrializacija Kranja se je začela po 1. svetovni vojni. Kranjski podjetniki so v mesto pripeljali češki, poljski in nemški kapital. Ustanovljali so predvsem tekstilne tovarnem v 30. letih se je razvila tudi gumarska in čevljarska industrija ter trgovina. Industrializacija je še posebej po 2. svetovni vojni pospešila urbanizacijo Kranja, priseljevanje prebivalcev, opuščanje pridelave hrane v okoliških vaseh, nastanek delavskega razreda, razvoj šolstva, zdravstva ter športnih in kulturnih dejavnosti. Kranj je postal pomembno industrijsko središče. Olvasás tovább

V šolskem letu 2011/2012 so dijaki 2. letnika Gimnazije Kranj pod mentorstvom prof. Patricije Veldin skupaj z Mestno knjižnico Kranj izpeljali projekt Zgodovinski spomin v okviru evropskega projekta SEM@s. Glavni cilj projekta je seznaniti šolajočo se mladino s spomini na zgodovinske dogodke ali procese ter razviti učno metodologijo, ki bo omogočila učiteljem lažjo povezavo predpisane učne teme z zgodovinskim spominom.

Kranjski gimnazijsci so raziskali proces in posledice industrializacije Kranja od konca 1. svetovne vojne do 80. let 20. stoletja. Avtorji Sergej Bohinc, Maks Božič in Samo Purič so napisali raziskovalno nalogo Industrializacija Kranja in njene posledice, nastala sta tudi zgodovinska eseja Franjo Sirc - kranjski trgovec in industrialec  avtorja Martina Pollaka in Josip Slavec avtorja Klemena Porente. Vsa tri besedila so del te predstavitve in obenem osnova scenarija za film Industrijska zgodovina Kranja.

V dokumentarnem filmu so združili zgodovinska dejstva o ključnih točkah industrijskega razvoja Kranja (slikovno gradivo je prispeval Zgodovinski arhiv Ljubljana, Enota za Gorenjsko) in spominska pričevanja  sogovornikov - starejših Kranjčanov.


Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Webcím

www.mkk.si

Jelszavak

20. stoletje, INDUSTRIALIZACIJA, Kranj, TEKSTILNA INDUSTRIJA

A közzététel dátuma

23.09.2013 00:00

Legutóbbi módosítás

24.09.2013 09:35

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam