Térkép  

Humanitarne ustanove med 1. svetovno vojno

Vojno varstveni urad (Kriegsfürsorgeamt) Cesarsko kraljevega vojnega ministrstva Avstro-ogrske monarhije, ustanovljen 28. julija 1914, je bil namenjen zbiranju dobrin, denarnih prispevkov za vojake na bojišču, za podporo vdovam in sirotam v vojni padlih vojakov ali umrlih zaradi izčrpanosti in za izboljšanje življenjskih razmer vojnih invalidov, in tudi za ureditev zdravilišč in podobnih dobrodelnih ustanov.

Olvasás tovább
Ob akcijah zbiranja materialnih dobrin (topla obleka, obutev, spodnje perilo, posteljnina, rokavice, nogavice in drugo), ki so bile pomembne Vojnemu varstvenemu uradu med prvo svetovno vojno, je bilo za urad dolgoročno pomembno tudi zbiranje potrebnih denarnih sredstev za različno oskrbo vojakov in tudi civilnega prebivalstva. Denarno pomoč so zbirala različna humanitarna, podporna in ženska društva ter tudi učenci in dijaki različnih šol. Med prvo svetovno vojno so zbrali okoli 751.000 kron denarne pomoči.

(Pripravila: Nataša Kolar)

Viri in literatura:

-Velika vojna in Slovenci: 1914-1918, Ljubljana, Slovenska matica, 2005
-Loidl, Tristan:  Andenken aus Eiserner Zeit: patriotische Abzeichen der osterreichisch-ungarischen Monarchie von 1914-1918, Vienna, Verlag Militaria, 2004
-fotodokumentacija Zgodovinskega oddelka Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož

Fotó galéria

Hely

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Nataša Kolar

Jelszavak

HUMANITARNA DEJAVNOST, HUMANITARNA POMOČ, prva svetovna vojna, VOJAŠKA ZGODOVINA, vzgojnoizobraževalne ustanove, ZGODOVINA

A közzététel dátuma

02.07.2012 00:00

Legutóbbi módosítás

15.01.2019 12:40

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam