skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Hidroelektrarna Dravograd

Drugo hidroelektrarno na Dravi, hidroelektrarno Dravograd, so začeli graditi Nemci jeseni leta 1941. Gradbena dela je izvajala družba Alpen Elektrowerke. Pri gradnji so sodelovali prisilni mobiliziranci različnih narodnosti in vojni ujetniki. Konec leta 1943 so spustili v pogon prvi agregat in julija leta 1944 še drugega.

Zavezniška letala so 5. aprila 1945 bombardirala elektrarno z okolico. Elektrarna je bila močno poškodovana. V zadnjih dneh vojne je bila povzročena še škoda zaradi bojev z bežečimi vojaškimi formacijami. Bolgarske enote, ki so bile nastanjene v elektrarniških stanovanjskih zgradbah, so uničile še dragocene merilne instrumente in načrte strojnih in elektro naprav. Kazalo je, da elektrarne ne bo mogoče obnoviti brez tuje pomoči, vendar so z veliko truda zagnali prvi agregat že decembra 1945, drugega pa februarja 1946. Tretji agregat so vgradili šele leta 1955.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Sabina Lešnik

Jelszavak

HIDROELEKTRARNE, REKA DRAVA, Dravograd, Hidroelektrarna Dravograd

A közzététel dátuma

31.01.2019 13:25

Legutóbbi módosítás

21.01.2019 10:16

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam