skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Obisk Paola Santonina

Leta 1487 je grad Rogatec obiskal Paolo Santonino (Sanctoninus, de Sanctoninis; r. ok. 1440, u. med 1508 in 1510), kancler oglejskega patriarhata in humanistični potopisec, ki je poleg uradnih spisov ob vizitacijah beležil tudi zasebne zapiske o doživetjih in zanimivostih obiskanih slovenskih krajev. Santonini v svojih popotnih dnevnikih opisuje prihod v »mesto Rohacz« v spremstvu plemenitega moža Andreja Galangerja, kastelana na gradu Rogatec. Takole opiše rogaški grad.

Olvasás tovább

… »Nad njim [Rogatcem] se dviga na bližnjem hribu grad istega imena, ki ima dvoje med seboj povezanih predgradij. Malo pod gradom je še tretje, od katerega držita dva zidova do mesta ob vznožju. Tako je mogoče na to in na ono stran, z gradu v mesto in narobe, v primeru potrebe izmenoma pošiljati brambovce oziroma sprejemati begunce. Tudi omenjeni Huni so poskušali zavzeti grad, a trudili so se zaman. Ni čuda, da je kraj tako na tleh, saj so ga po žalostnih poročilih domačinov sovražniki požgali trikrat v šestnajstih letih« …

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Maja Mohorič

Kapcsolattartó

Maja Mohorič

Jelszavak

GRADOVI, SREDNJI VEK, ARHEOLOGIJA, krajevna zgodovina, stare razglednice, DOMOZNANSKE ZBIRKE

A közzététel dátuma

24.03.2021 12:18

Legutóbbi módosítás

23.03.2021 13:51

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam