skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Arhitekturni razvoj grajske stavbe

Prvotni grad, pozidan v 12. stoletju (romanika), je imel obliko regularnega obodnega gradu, kastela, s palacijem, ščitnim plaščem in obzidanim dvoriščem s cisterno. V zahodnem delu so se nahajali gosposki bivalni prostori, na vzhodu notranje dvorišče s pomožnimi poslopji. Grajsko zasnovo so kasneje večkrat razširili in prezidali. V gotiki so severovzhodni del gradu dodatno utrdili s stolpom, katerega vogal se je delno ohranil vse do danes (Stopar, 2004).

Olvasás tovább

Leta 1574 je grad, ki je imel v notranjosti pretežno leseno konstrukcijo, skoraj v celoti uničil požar. V naslednjih desetletjih je bil na novo pozidan kot dvonadstropno poslopje s tremi trakti in izpostavljenim zapornim stolpom na zahodu.

Čeprav je od nekdaj mogočnega gradu Rogatec ostalo bore malo, predstavljajo njegove ruševine pomemben element za identiteto kraja. Objekt je razglašen za nepremični spomenik lokalnega pomena, celotno območje gradu se obravnava kot arheološki rezervat.

 

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Maja Mohorič

Kapcsolattartó

Maja Mohorič

Jelszavak

GRADOVI, SREDNJI VEK, ARHEOLOGIJA, krajevna zgodovina, stare razglednice, DOMOZNANSKE ZBIRKE

A közzététel dátuma

24.03.2021 12:18

Legutóbbi módosítás

23.03.2021 13:46

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam