skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Gospodarski del hiše

Gospodarski del hiše je, tako kot nekoč, opremljen z raznovrstnim kmetijskimi stroji in orodjem, vinskimi sodi, lojtrnim vozom, mizarskim orodjem in drugo opremo.

Olvasás tovább

V gospodarskem poslopju so zrnska klet, skedenj, hlev, klet in priročna mizarska delavnica s starim skobeljnikom ("hoblpankom"). V zrnski kleti so spravljene lesene posode z več predali, v katere so ob žetvi spravljali pridelana žita. V skednju je bil prostor za kmečke stroje in orodje. Sem so spravljali tudi seno za zimo, v jeseni je bila tukaj začasno spravljena ozimnica. V skednju so opravljali tudi različna dela: ličkali koruzo, škopali slamo za prekrivanje strehe, mlatili s cepcem, čistili zelje in peso ... Poleti so na skednju tudi spali. V hlevu so jasli, kjer so nekoč imeli dve kravi in kokoši. V kleti so shranjevali ozimnico in hranili različno orodje (Skalicky: 2000, 69–70).

Ob hiši stojita dva koruznjaka, svinjak in trije čebelnjaki. Urejen je tudi kmečki vrt, zasejene brajde in sadno drevje. V bližini hiše je njiva, na kateri se še danes prideluje vse tisto, kar je kmetija pridelovala nekoč: buče, koruzo, sončnice, žitarice, čebulo ...

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Melita Zmazek

Kapcsolattartó

Melita Zmazek

Jelszavak

Gorišnica, kulturna dediščina, KMEČKE HIŠE

A közzététel dátuma

18.12.2020 11:01

Legutóbbi módosítás

18.12.2020 12:22

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam