skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Golieva bralna značka

Po postavitvi Golii posvečene spominske plošče na Golievi rojstni hiši,  se je županu občine Trebnje mag. Cirilu Pevcu porodila zamisel, da bi mladi brali za Golievo bralno značko.

Olvasás tovább

Profesor Jože Zupan je kot član osrednjega dolenjskega odbora Župančičeve bralne značke dobil zadolžitev, naj izpelje vse potrebno za Golievo bralno značko. 

Prva pot ga je vodila k pesnikovi sestri Cirili Perič, ki je svojega brata zelo dobro predstavila. Izdelovalec bralnih značk Silvo Cankar mu je naročil, da je za značko potreben mavčni odlitek, ki ga je kasneje naredil akademski kipar Stane Jarm iz Kočevja – za osnovo je vzel imeniten portret Pavla Golie, delo akademskega slikarja Božidarja Jakca. Danes je ta mavčni odlitek na prvi stalni razstavi Rastoča knjiga v Trebnjem, bronasti odlitek Pavla Golie pa tudi že dolgo krasi knjižnico z njegovim imenom.

Prva podelitev Golievih bralnih značk je bila 14. aprila 1970; dve leti zatem je bilo v Trebnjem republiško srečanje pionirjev dopisnikov in nagrajenih glasil; ob tej priložnosti je ravnatelj Študijske knjižnice Mirana jarca Bogo Komelj pripravil razstavo o življenju in delu Pavla Golie, na tem srečanju pa so vsi mentorji dobili Golieve prepesnitve ljudskih pesmi Gospod Baroda in druge ljudske pesmi.

V Knjižnici Pavla Golie Trebnje smo v letu 2009 pričeli z bralno značko za odrasle Golieva bralna značka. V letu 2013 smo jo preimenovali v Bralna potepanja.

 

 

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam