Térkép  

Godefroid D'Ans: Piran v črno-belem sredi 20. stoletja

V digitalni zbirki je predstavljenih 17 črno-belih fotografij, vedut Pirana in Fiese. Razen ene, ki je iz leta 1955, jih je ljubiteljski fotograf Godefroid D?Ans posnel leta 1963.Za portal Kamra je fotografije digitaliziral njegov nečak Roberto D'Ans iz Pirana, in napisal tudi kratko biografijo o stricu. Olvasás tovább
Moj stric Godefroid D?Ans (1926 Šempeter na Krasu (Pivka) - 1983 Piran)

Avtor predstavljenih fotografij, moj stric Godefroid D?Ans, se je preselil v Piran ob koncu štiridesetih let prejšnjega stoletja. Prišel je k svoji materi Ludoviki Kalan D?Ans, ki je bila v Portorož in nato v Piran poslana kot učiteljica leta 1947 in se nato tu za stalno naselila. Stric je našel zaposlitev v različnih podjetjih kovinarske stroke, tudi v nekdanji piranski ladjedelnici na Bernardinu. Pred selitvijo v Piran je živel in delal v mnogih evropskih državah, a sreče ni našel nikjer. Trajno bolan se je naposled vrnil k svoji materi Ludoviki. Imel je prirojen talent za mehaniko, pa tudi izrazit estetski čut. Rad je fotografiral. To niso bile zgolj spominske podobe, temveč nekaj več… Posnel je, kar je čutil v takrat še neokrnjenem  Piranu. Fotografske kamere so bile tedaj še redkost v teh krajih, pa tudi ?škljocalo? se ni za vsako malenkost tako kot danes. Fotografski material je bil drag in potrebno je bilo dobro premisliti, kaj zabeležiti za spomin. Skrbno hranim negative njegovih fotografij, ki bodo zanimive za zanamce. Impresioniral me je njegov občutek za svetlobo, detalj in kompozicijo, pa tudi tehnična raven je solidna glede na zmožnosti njegove male kamere Agfa, ki pa se žal ni ohranila. Pogled na Piran in Fieso skozi njegove oči po tolikih desetletjih očara, saj se je med tem marsikaj spremenilo. Neminljiv je sij kraljice fotografije, črno-bele tehnike. Moj stric se je poslovil leta 1983, tiho in neopazno, tako  kot je živel.

Hvaležni nečak Roberto D'Ans, ki ga ima v lepem spominu iz otroštva

Információk

Kategória

történelem

Jelszavak

FOTOGRAFI, FOTOGRAFIJE, Piran

A közzététel dátuma

18.09.2013 13:19

Legutóbbi módosítás

25.09.2013 11:10

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam