Térkép  

Globus: od veleblagovnice do knjižnice

Edvard Ravnikar je slovenski arhitekt, ki je s svojim delom odločno zaznamoval povojno slovensko arhitekturo.
Glavnina Ravnikarjevih realiziranih načrtov stoji v Ljubljani, pri vrednotenju njegovega opusa pa ne smemo mimo njegovega prispevka pri oblikovanju mesta Kranja. Ravnikar je dal pobudo za izgradnjo novega sodobnega mestnega središča, ki naj bi se programsko navezal na staro mestno središče.

Olvasás tovább

Njegovo prvo in obenem najkvalitetnejše delo v mestu je prizidek k stavbi Občinske skupščine. Drugo Ravnikarjevo delo v Kranju je Podružnica Narodne banke (Agencija za plačilni promet, prej SDK) in tretje Ravnikarjevo delo v Kranju je hotel Creina. Sočasno z zaključnimi deli na hotelu pa je že načrtoval svoje zadnje delo v mestu, veleblagovnico Globus (1970-1972).

V veleblagovnici Globus so prodajala svoje blago tri velika podjetja, Merkur, Živila in Kokra, na kar so poleg treh zastav na vhodu v Globus, simbolično opozarjali trije krogi v znaku, ki se je ponavljaje pojavljal na fasadnih ploščah iz kortena.
Zlata leta Globusa so bila od leta 1976 do 1999. Veleblagovnico Globus je povozil nov nakupovalni center, zgrajen na Primskovem. Zato je začel propadati. Istočasno se je Osrednja knjižnica Kranj že vrsto let borila s prostorsko stisko.

Leta 2006 je Mestni svet Mestne občine Kranj sprejel sklep o preselitvi vseh oddelkov  knjižnice v Globus.
Vsi trije oddelki knjižnice – Pionirski, Splošni in Študijski so se združili in junija 2011 preselili v Globus. Iz Osrednje  knjižnice Kranj  se je knjižnica preimenovala v Mestno knjižnico Kranj.

Fotó galéria

Hely

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Anka Vojaković Zupan, Katarina Peric

Jelszavak

veleblagovnice, Mestna knjižnica Kranj, Globus, Kranj, ARHITEKTURA, PRENOVA, OBNOVA

A közzététel dátuma

09.10.2019 09:13

Legutóbbi módosítás

09.10.2019 09:14

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam