skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

MATJAŽ POČIVAVŠEK

Matjaž Počivavšek se je rodil 4. oktobra 1955 v Ljubljani. Študiral je na kiparskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, pri profesorjih Zdenku Kalinu, Dragu Tršarju in Slavku Tihcu. Po diplomi leta 1978 je nadaljeval študij na kiparski specialki pri Slavku Tihcu. Po končani specialki se je izpopolnjeval na New York Studio School (1980–1981), kjer je študiral pod mentorstvom Williama Tuckerja, ter na Državni šoli za likovno umetnost (Ècole Nationale Supèrieure des Beaux Arts) v Parizu (1983–86). Od leta 1983 je živel v Parizu, kjer je imel tudi kiparski atelje. Leta 1996 se je vrnil v Ljubljano, kjer je danes profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Imel je prek trideset samostojnih ter šestdeset pomembnejših skupinskih razstav, med drugim je samostojno razstavljal v Parizu, Frankfurtu, Zagrebu, Ljubljani in Slovenj Gradcu ter na Dunaju. Prejel je številne nagrade za svoje delo, med drugim leta 1980 zlato ptico za kiparstvo, leta 1991 nagrado Prešernovega sklada ter leta 2001 nagrado Riharda Jakopiča. Živi in ustvarja v Ljubljani. 

Olvasás tovább

MATJAŽ POČIVAVŠEK

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1989

kovano jeklo/ forged steel 

250 x 620 x 200 cm

Javornik, Ravne / Javornik Neighbourhood, Ravne

Plastika izjemnih dimenzij, skovana iz masivnih jeklenih ingotov, izžareva lepoto prvinskega oblikotvorja. Več kot deset ton težka skulptura z izzrcaljeno skeletno strukturo polkrožne zalomljene, horizontalno razvite forme negira svojo tektonsko "ozemljenost" in se kot oplemenitena duhovna entiteta zarisuje v gledalčevo zavest ali morda celo podzavest.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Marko Košan

Jelszavak

KIPARSTVO, URBANIZEM

A közzététel dátuma

05.12.2016 13:00

Legutóbbi módosítás

01.12.2016 13:17

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam