skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

IRMTRAUD OLGA OHME

Irmtraud Olga Ohme se je rodila 15. marca 1937 v Magdeburgu v Nemčiji. Od leta 1955 do 1960 je študirala industrijsko oblikovanje, smer kovine – emajl na Visoki šoli za oblikovanje v Halleju (Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle). Krajši čas je delovala kot oblikovalka v industriji. Od leta 1961 je bila asistentka, od leta 1977 pa docentka na oddelku za oblikovanje emajla na Visoki šoli za upodabljajočo in uporabno umetnost v Halleju (Burg Giebichenstein). Od leta 1981 je bila redna profesorica in vodja oddelka za oblikovanje kovine in emajla. Po reorganizaciji šole leta 1991 je bila imenovana za profesorico in predstojnico oddelka za plastiko in kovino. Irmtraud Ohme je večinoma ustvarjala skulpture iz jekla, nerjavečega jekla, kamna in betona. Najdemo jih v številnih javnih prostorih, med drugim pred fundacijo Moritzburg v Halleju. Od leta 1963 je sodelovala na okrog 250 razstavah v Nemčiji in tujini. Udeležila se je kiparskih simpozijev v Staßfurtu, Berlinu in na Ravnah na Koroškem. Večkrat je bila nagrajena. Za konec svoje dejavnosti na univerzi je pripravljala obsežno razstavo v Kunsthalle Villa Kobe v Halleju, vendar je ni doživela. Dokončali so jo njeni asistenti. Umrla je leta 2002 na Tenerifu. 

Olvasás tovább

IRMTRAUD OLGA OHME  

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1981

jeklo / steel

tridelna skulptura / three-piece sculpture:

290 x 330 x 40 cm

250 x 270 x 234 cm

125 x 104 x 132 cm

OŠ Koroški jeklarji, Ravne / Koroški jeklarji Primary School, Ravne

 

Vse skulpture ravenske Forme vive, razen Rotarjeve in Počivavškove, so prekrite z monokromatskim, domišljenim ali le zaščitnim, barvnim premazom, samo nemška kiparka Irmtraud Ohme je v tridelni, v vodoravnem sosledju razvit ansambel barvo vključila kot integralni del vizualnega vtisa celote. Na ploščad pred osnovno šolo nameščeni elementi jeklene »izrezanke« so prilagojeni človeški velikosti, s čimer so podrejeni povsem drugačni logiki kiparskega izraza: običajni impozantni zagon v višino je nadomestila igriva skrivalnica pogledov med gladkimi površinami tenkočutno perforiranih »paravanov«.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Marko Košan

Jelszavak

KIPARSTVO, URBANIZEM

A közzététel dátuma

05.12.2016 13:00

Legutóbbi módosítás

01.12.2016 12:24

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam