skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
Zvonimir Kamenar se je rodil 4. maja 1939 v Sušaku pri Reki na Hrvaškem. Leta 1960 je končal Šolo za uporabno umetnost v Zagrebu, oddelek za industrijsko oblikovanje. Študiral je kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu in leta 1964 diplomiral v razredu profesorja Vanje Radauša. Od leta 1965 deluje kot svobodni umetnik. Sodeloval je na številnih mednarodnih kiparskih simpozijih: Dubrova – Labin, Reana del Rojale v Italiji, Ravne na Koroškem itn. Študijsko je potoval v Italijo, Francijo, Anglijo in na Nizozemsko. Izdelal je mnogo portretov znanih osebnosti na Hrvaškem in več javnih spomenikov na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji in Sloveniji. Je dobitnik odkupne nagrade natečaja za spomenik umrlim v vseh vojnah v Opatiji leta 1996, nagrade mesta Reke in mnogo drugih. Kot član skupine Sila-Kamenar-Bralić je sodeloval pri številnih urbanističnih in arhitekturnih projektih, nekaj let je deloval tudi kot scenograf in kostumograf v Lutkovnem gledališču na Reki. Razstavljal je na več sto skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in ustvarja na Reki. 

 

Olvasás tovább

ZVONIMIR KAMENAR

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1981

jeklo / steel

465 x 383 x 247 cm

krožišče, Ravne / roundabout, Ravne

Slikar in kipar Zvonimir Kamenar z Reke je v drugi polovici sedemdesetih let z uspehom razstavljal fragmentarno razklenjene, ekspresivno dramatične in v bronu oblikovane organske forme. »Živa oblika«, ki stoji v osrednjem krožišču pred vhodom v železarno je bolj umirjena in konstrukcijsko čistejša, kljub temu pa je ohranila vse značilnosti in elementarni naboj Kamenarjevega kiparskega jezika: problematiko odnosa lupine in jedra ter razprtih kiparskih mas, dialog pozitivnega in negativnega volumna ter nemiren obris, ki v krožni vožnji ponuja zanimive in atraktivne poglede na plastiko iz različnih zornih kotov.

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Marko Košan

Jelszavak

KIPARSTVO, URBANIZEM

A közzététel dátuma

05.12.2016 13:00

Legutóbbi módosítás

01.12.2016 11:28

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam