skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Ernst Eisenmayer se je rodil 18. septembra 1920 na Dunaju. Tam je končal srednjo šolo, obiskoval pa je tudi večerno šolo slikanja in risanja. Po nemški okupaciji Avstrije je skušal pobegniti v Francijo, vendar so ga na meji aretirali in poslali v koncentracijsko taborišče Dachau. Tam je bil zaprt v zimi 1938/39. Po izpustitvi je pobegnil v Anglijo, kamor je prišel aprila 1939. Od leta 1940 je bil v štirih britanskih internacijskih taboriščih, med drugim v Onchanu na otoku Isle of Man, kjer je ustvarjal razne objekte. Njegova risba Violinista v Onchanu je bila kasneje izdana na poštni znamki na Isle of Man. Med vojno je ostal v Angliji in pridobil britansko državljanstvo. Začasno je delal kot orodjar, v prostem času je slikal in se spoprijateljil z O. Kokoschko. V tem času je začel tudi razstavljati, leta 1944 je bil eden od umetnikov na razstavi avstrijske umetnosti v izgnanstvu. V letih 1946 in 1947 je študiral na Umetnostnem kolidžu Camberwell (Camberwell College of Arts). Poleg slik je ustvarjal skulpture iz varjenega jekla, brona in kamna. Leta 1962 je postal svobodni umetnik. Leta 1969 je sodeloval na mednarodni kiparski razstavi v New Yorku, za britanski paviljon Expo 70 na Japonskem pa je prispeval veliko skulpturo. Leta 1975 je zapustil Anglijo in odšel v Italijo, kjer je živel do leta 1988, potem pa do leta 1996 v Amsterdamu. Nato se je vrnil v Avstrijo in živel v centru Maimonides. Leta 2012, ob umetnikovi 92-letnici, je bila v Galeriji Sayle v Douglasu na Isle of Man velika retrospektivna razstava njegovih del. Je dobitnik medalje časti mesta Dunaj kot priznanja za njegovo umetniško delo. Razstavljal je v Veliki Britaniji, Avstriji, Franciji, Italiji, Izraelu, na Japonskem, v Sloveniji in Združenih državah Amerike. Ernst Eisenmayer zdaj živi v Izraelu.

Olvasás tovább

ERNST EISENMAYER

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1970

varjena jeklena pločevina / welded steel plates

300 x 200 x 60 cm

Trg, Prevalje / Main Square, Prevalje

Za zgodnje delo samoukega angleškega kiparja avstrijskega porekla Ernsta Eisenmayerja je značilno ekspresivno oblikovanje človeškega figure in doprsja ter globoka humanistična sporočilnost. V obdobju, ko je delal tudi na Ravnah, je začel razvijati sodobne, poudarjeno analitične abstraktne plastične oblike – skulptura ob glavni cesti skozi Prevalje sodi med njegove najdoslednejše vizualizacije te vrste. Z idejo dvojnih vrat (kot je poimenoval svoj izdelek) se je spretno poigral z izmuzljivim negativnim kiparskim prostorom in minimalistično učinkovite masivne jeklene traverze povezal v umirjeno, kultivirano likovno formo.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Marko Košan

Jelszavak

KIPARSTVO, URBANIZEM

A közzététel dátuma

05.12.2016 13:00

Legutóbbi módosítás

01.12.2016 07:12

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam