skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Yves Trudeau se je rodil 3. decembra 1930 v Montrealu v Kanadi. Z risanjem in modeliranjem se je začel ukvarjati že zelo zgodaj. Pri štirinajstih se je začel učiti lončarskih veščin v keramični delavnici mojstra Adriena Vilandréja. Po maturi je obiskoval Šolo za likovno umetnost (Ecole des Beaux Arts) v Montrealu. Nadaljeval je študij keramike pri Gaëtanu Beaudinu v North Halleyju v Quebecu. Leta 1960 je bil pobudnik in ustanovitelj Kiparskega združenja države Quebec (l'Association des sculpteurs du Québec, danes le Conseil de la sculpture du Québec) ter kasneje njegov dolgoletni predsednik. Za svoje delo je prejel več državnih nagrad. Bil je profesor kiparstva na Umetnostnem kampu glasbene mladine Kanade (Le Camp des Arts des Jeunesses Musicales du CanadaI ter profesor na oddelku za likovno umetnost na Univerzi Quebec (UQAM) v Montrealu. Je eden najvidnejših kiparjev v Kanadi, ustvaril je številne pomembne javne skulpture ter razstavljal v Evropi in Kanadi. Njegova dela so v mnogo muzejih v Kanadi. Je član tamkajšnje Kraljeve akademije umetnosti in prejemnik kanadskega reda (L'Ordre du Canada). Živi in ustvarja v Montrealu.

Olvasás tovább

 

YVES TRUDEAU

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1964

jeklo / steel

520 x 150 x 155 cm

Dom gasilcev, Ravne / Fire brigade headquarters, Ravne

Iz nepravilnih, gladko izrezanih jeklenih plošč sestavljena izrazita vertikalna kompozicija proži številne, tudi figuralne asociacije. V vlogi vedutnega poudarka ob glavni prometni cesti je njen izraz v celoti podrejen slikoviti konturi, kakršna se spreminjajoče zarisuje pogledu, ko v počasnem gibanju zakroži okoli skulpture. Lahkotna, z izrezanimi odprtinami, ki rahljajo njeno maso, zanikuje tektonsko trdnost in domala zalebdi v zraku nad svojim podstavkom.

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Marko Košan

Jelszavak

KIPARSTVO, URBANIZEM

A közzététel dátuma

05.12.2016 13:00

Legutóbbi módosítás

30.11.2016 15:56

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam