skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Začetki delovanja folklorne skupine v Beltincih segajo v leto 1938, ko se je prof. Franc Marolt prav tam navdušil nad predstavljenimi plesi iz okolice Beltincev. Navdušenje je vodilo v predlog Matiji Kavašu o ustanovitvi folklorne skupine. Predlog je Kavaš nemudoma udejanil, kar pomeni, da je ustanovil folklorno skupino in jo vodil vse do leta 1951.

Olvasás tovább

Kulturno umetniško društvo (KUD) Beltinci pa je bilo ustanovljeno leta 1969 in tedaj je folklora postala tudi ena izmed sekcij društva poleg pevskega zbora, knjižnice in orkestra. Zanimanje za stare plese je postajalo vse večje, s še večjim navdušenjem pa so ga spremljali obiskovalci folklornih festivalov. Na podlagi tega so z letom 1971 pričeli s prireditvami mednarodnega značaja, s prvim folklornim festivalom. Ti mednarodni folklorni festival festivali so tudi postali tradicionalni, kar pomeni, da se prirejajo vsako leto in je letos (2017) potekal že 46. zapovrstjo.

Literatura:

Šraj, P. Beltinci: 1322-1993. Beltinci: Občina, 1995

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

néprajz

Kapcsolattartó

Klaudija Sedar

Jelszavak

FOLKLORA, NOŠA, Prekmurje

A közzététel dátuma

02.10.2017 12:01

Legutóbbi módosítás

29.09.2017 19:34

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam