skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Breda Pogorelec in Jože Koruza o slatenskih pesmih

Breda Pogorelec in Jože Koruza ugotavljata, da rokopisa nista zapis ljudskih pesmi, ampak sodita v umetno posvetno pesništvo, kar je za omenjeno dobo zaradi redkosti ohranjenih posvetnih zapisov slovenščine velika dragocenost. Ne samo da nista zapis ljudskih pesmi,  Jože Koruza domneva, da sta celo vplivali na kasnejše ljudske pesmi podobnega žanra. Kar se tiče jezika in načina zapisovanja, pa se naslanjata na protestantsko knjižno normo. 

Olvasás tovább

Jože Koruza v zaključku svoje razprave naniza nekaj literarnozgodovinskih vprašanj, na katera bi bilo še potrebno odgovoriti v zvezi s slatenskima pesmima, in sicer gre za vprašanja o izvoru oziroma pobudah, iz katerih sta pesmi nastali, o morebitnem uprizarjanju Ene Lepe Peishmi ad eniga Peianiga Mosha jnu Shene zaradi njene dialoškosti ter za vprašanje o  vplivu grajskega življenja na kulturno podobo podeželja, saj pesmi izpodbijata mnenja, da so bili fevdalci na naših tleh nekaj tujega, Slovencem neprijaznega, in da je bilo nemogoče, da bi v takšnem okolju nastala kakšna slovenska verzifikacija.

Navedena vprašanja so v poznejših letih ostala neodgovorjena, saj se po letu 1974 ni nihče več lotil sistematične raziskave dveh pesmi iz slatenskega urbarja.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Knjižnica Litija

A digitális gyűjtemény szerzője

Stanka Sirk

Jelszavak

PRIPOVEDNE PESMI, graščina Slatna, ROKOPISI, URBARJI

A közzététel dátuma

19.02.2018 12:50

Legutóbbi módosítás

19.02.2018 12:48

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam