skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Dvakrat župan Žalca

Ko se je leta 1916 župan Josip Širca odrekel funkciji županovanja, je vodstvo občine prevzel Fran Roblek in ostal na tem položaju do leta 1921, ko se je moral zaradi bolezni umakniti.

Olvasás tovább
Županske posle je torej prevzel v najbolj kritični dobi, ko je divjala prva svetovna vojna. Njegovo delovanje je bilo oteženo zaradi skrajno napetih političnih razmer, saj se je moral po eni strani zavzemati za domačine, po drugi pa ustreči raznim zahtevam vojaške oblasti, ki je imela v Žalcu ves čas vojaško poveljstvo in 1000 do 1500 vojakov. Njegov položaj do poveljstva vojaške oblasti je bil olajšan, ker je njegova žena Ana Roblek vodila "Ozdravilišče", ki so ga uredili v osnovni šoli, kjer so zdravili ranjene vojake. 
 
Iz časa prve svetovne vojne je ostal Roblek v spominu vsem, ki so se 17. marca 1918 udeležili veličastne narodne manifestacije  v Žalcu, ki ji je predsedoval. To veliko manifestacijsko zborovanje je bilo nadaljevanje majniškega gibanja, ko so po vsej Sloveniji zbirali podpise v podporo majniški deklaraciji, v kateri so poslanci od vlade in cesarja zahtevali združitev vseh južnoslovanskih narodov v enotni državi pod monarhovim žezlom. Na zborovanju sta govorila poslanca dr. Korošec in dr. Ravnihar, potekalo pa je nasproti kolodvora na dvorišču za hmeljarno. 
 
Po Franu Robleku je bil za župana maja 1921 izvoljen Vinko Vabič, ki je z vmesno prekinitvijo (1925–1926) županstvo odložil leta 1927. Vinko Vabič se je v času svojega županovanja ukvarjal predvsem z draginjo, ki je nastala po vojni, z vzdrževanjem cest, največ pa z obstojem meščanske šole v Žalcu. Občinski zastopniki so želeli tudi izkoristiti vpliv slovenskega ministra Puclja in ustanoviti kmetijsko meščansko šolo. Hmeljarsko društvo se je sicer zavzemalo bolj za Kmetijsko hmeljarsko šolo, ki bi koristila razvoju hmeljarstva v dolini. Tej ideji je bil Fran Roblek zelo naklonjen, toda za njeno izvedbo žal ni bilo potrebne podpore. Vinku Vabiču je ponovno sledil Fran Roblek, ki je vodil županske posle do leta 1931, ko je zaradi bolezni odstopil in prepustil župansko mesto Rudolfu Lorberju.
 
Rudolf Lorber je županoval od leta 1931 do leta 1938. Ukvarjal se je predvsem s popravili cest in tlakovanjem ceste skozi Žalec. Največji težavi pa sta bili dokončanje dozidave šole in zagotovitev sredstev zanjo. Rudolfa Lorberja je leta 1938 nasledil Ivan Vizovišek, ki je županske posle opravljal do leta 1941.
 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Karmen Kreže

Kapcsolattartó

Karmen Kreže

Jelszavak

hmeljarstvo, POLITIKA, GOSPODARSTVO, 19. stoletje

A közzététel dátuma

06.12.2016 12:00

Legutóbbi módosítás

06.12.2016 11:56

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam