skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Družina Čuk

Jakob in Ivana Čuk sta skupaj s svojimi otroki živela v Črnem vrhu nad Idrijo. Jakob je bil zidar, služboval je v Idriji. Zaradi gospodarskega pomanjkanja in fašističnega nasilja je Jakob prodal zemljo in hišo v Črnem vrhu nad Idrijo, družina pa se je odselila v Jugoslavijo. Leta 1926 so prišli v Celje in na Skalni kleti kupili hišo in zemljo.  Jakob Čuk se je zaposlil v Cinkarni. Poleg redne službe je zidal hiše in postavljal škarpe. Leta 1929 je bila v Celju zelo velika poplava. Zaradi poplavne ogroženosti je družina Čuk hišo na Skalni kleti prodala in postavila novo na Jožefovem hribu.

Poleg družine Čuk je v Celje na Skalno klet prišla še sestra Ivane Čuk z družino; pisali so se Blažič. Hčerka Karolina Čuk, ki je bila ob prihodu v Celje stara 19 let, se je zaposlila v šivalnici Bajt, ki je imela svoje prostore za današnjim kinom Metropol. Kmalu se je v Celju zaljubila v soseda na Skalni kleti, Primorca Antona Mužiča, in se z njim tudi poročila. Z začetkom druge svetovne vojne so mnoge primorske družine izselili iz svojih domov. Med njimi sta bili tudi družini Čuk in Blažič. Izseljeni sta bili na Hrvaško, v bližino Bjelovarja.

po pripovedovanju sina Antona Mužiča 

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Darja Jan

Kapcsolattartó

Robert Ožura

Jelszavak

Primorska

A közzététel dátuma

21.12.2019 07:31

Legutóbbi módosítás

05.12.2019 14:48

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam